Business Internaţional

Fondurile de hedging se lupta pentru 40 mld. $

24.09.2008, 20:15 20

Fondurile de hedging au initiat in premiera ceea ce se asteapta sa devina o serie de actiuni legale impotriva administratorilor principalelor operatiuni ale Lehman Brothers din Europa intr-un efort de a recupera 40 mld. dolari (27 mld. euro) imobilizati in active odata cu prabusirea companiei saptamana trecuta, scrie Financial Times.
RAB Capital a intentat saptamana aceasta proces la Inalta Curte din Marea Britanie, in numele unuia dintre micile fonduri detinute, cerand bancii falimentare returnarea a 50 mil. dolari (34 mil. euro).
RAB nu a reusit sa accelereze audierea cazului, care va fi urmat de altele intentate de fonduri carora Lehman le datoreaza bani, insa actiunea continua. Cu toate acestea, unele hedge-fund-uri s-ar putea regasi in situatia de creditori generali ai Lehman, asa cum este cazul PwC (PricewaterhouseCoopers), administratorii dezvaluind ca serviciile principale ale bancii de investitii au utilizat aproximativ 22 mld. dolari (15 mld. euro), bani detinuti pentru tranzactii, pentru operatiuni proprii de strangere de fonduri. Acest proces permite brokerului pentru operatiuni prime sa reevalueze titlurile de valoare ale clientului ca fiind garantii.
Staff-ul PwC calculeaza inca pozitiile si posesiile exacte ale bancii. “Exercitiul pe care noi il desfasuram in acest moment va fi extrem de detaliat”, a declarat pentru Financial Times administratorul Steven Pearson.
RAB a utilizat Lehman ca broker primar pentru fondurile sale ciclice de pe piata. Un fond de dezvoltare ce manageria active ale companiei in valoare de 50 mil. dolari (34 mil. euro), din totalul de 4,7 mld. dolari (3,2 mld. euro), avea aranjamente legale cu banca pentru prevenirea reipotecarii. Alte fonduri de hedging in pozitii similare - printre care Amber Capital, un fond de 3,2 mld. dolari (2,16 mld. euro) din New York - sunt furioase ca administratorul nu a returnat banii detinuti in conturile client segregate.
Prabusirea Lehman a fortat suspendarea operatiunilor mai multor fonduri de hedging carora li s-a interzis accesul la activele proprii. Altele se gandesc daca sa limiteze retragerile sau nu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO