Business Internaţional

Forţa care propulsează valul populist din Europa: tinerii frustraţi

Forţa care propulsează valul populist din Europa:...

Autor: Catalina Apostoiu

18.06.2018, 18:48 797

Găsind cu greu un loc de muncă, şi adesea locuind cu părinţii, generaţiile mai tinere propulsează partidele antisistem în poziţii de putere. Revolta tinerilor a contribuind la naşterea primului guvern populist din Europa de vest, în Italia, şi ameninţă să cuprindă întregul sud, scrie Wall Street Journal.

Rezultatele din alegerile italiene au scos la iveală o clară diferenţă între generaţii, italienii mai în vârstă, care sunt nevoiţi adesea să-şi susţină copiii crescuţi, continând să voteze pentru partidele tradiţionale.

Acelaşi model apare în Europa de sud, iar forţele din spatele acestei diviziuni dau puţine semne de încetinire. Aproape 30% din italienii cu vârste cuprinse între 20 şi 34 de ani nu mucesc, nu studiază şi nu sunt incluşi într-un program de pregătire, potrivit Eurostat, un procent mai ridicat decât în orice altă ţară din UE. Pe locul doi se situează Grecia, cu 29%, în timp ce în cazul Spaniei rata este de 21%.

Rata de ocupare a italienilor cu vârste sub 40 de ani a scăzut în fiecare an în perioada 2007-2014 înainte de a stagna în ultimii trei ani, potrivit Eurostat. Între timp, aceasta a crescut anual pentru cei cu vârste cuprinse între 55 şi 64 de ani. Numărul italienilor cu vârste sub 34 de ani aflaţi în sărăcie absolută a înregistrat mai mult de o dublare în 2010-2016, la 10%. În cazul celor cu vârste de peste 65, acesta a scăzut la 3,8% de la 5,4%.

O problemă majoră în Europa de sud este un sistem dual de ocupare a forţei de muncă în care cei cu contracte deschise, adesea muncitori mai în vârstă, se bucură de siguranţa locului de muncă şi beneficii. În acelaşi timp, în perioada de declin economic angajatorii au început să recurgă mai mult la contracte pe termen scurt. În Italia, 62% din contractele pentru cei cu vârste de sub 25 de ani au fost pe termen scurt în 2017, în creştere de la un sfert în 2000.

Italia a revizuit reglementările de pe piaţa muncii în 2014 şi 2015 pentru a-i încuraja pe angajatori să folosească mai multe contracte deschise, dar eforturile nu au avut efectul scontat.

Mişcarea 5 Stele a atras milioane de alegători tineri cu promisiuni de adoptarea a unei noi legislaţii în domeniul muncii, de acordare a unui venit universal de bază de 780 euro pe lună şomerilor şi celor săraci şi de eliminare a contractelor de ucenicie neplătite.

Problemele economice ale Italiei au influenţat şi sentimentele italienilor privind imigraţia.

Problemele din Europa de sud reflectă un sentiment general la nivelul unei părţi însemnate din lumea occidentală că generaţia mai tânără va avea dificultăţi în a-şi devansa părinţi la capitolul avuţie şi securitate.

Tinerii italieni, care au resimţit povara recesiunii prelungite prin care a trecut ţara lor, încă poartă cicatricile care le vor afecta perspectivele legate de carieră, deţinerea unei locuinţe şi rata natalităţii în deceniile viitoare.

Partide ca 5 Stele ar putea câştiga de partea lor mai mulţi tineri dacă vor fi capabile să pună în practică unele dintre politicile pro-tineri promovate în timpul campaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO