Forţele irakiene pregătesc o ofensivă de amploare în Mosul pentru a recuceri oraşul de la SI

8 ian 2016 Autor: Roxana Maciuca

Forţele irakiene pregătesc o ofensivă de amploare în Mosul pentru a recuceri oraşul aflat sub controlul grupării teroriste Stat Islamic, fiind efectuate raiduri în zone din apropiere pentru a permite înaintarea armatei spre oraş, afirmă un oficial irakian, citat de Reuters.

Mai multe raiduri care au vizat poziţii ale reţelei teroriste Stat Islamic au avut loc în apropiere de oraşul Hawija, la 210 kilometri nord de capitala afgană Bagdad, în ultimele săptămâni, a precizat, joi, un oficial irakian, Salim al-Jabouri, pentru Reuters. El a declarat că oraşul Hawjia, un important centru al militanţilor SI, este vizat de atacuri împotriva extremiştilor. Operaţiunile militare din Hawjia "au fost repetate de trei ori", susţine Jabouri, adăugând că raidurile au fost efectuate "din când în când" de către "forţele irakiene", fără a specifica dacă forţele americane au vreun rol în aceste raiduri.

Localizat strategic la est de ruta Bagdad-Mosul şi în apropiere de regiunea petrolieră aflată sub controlul kurzilor, oraşul Hawija a devenit o bază a reţelei teroriste SI. Raidurile "nu sunt atacuri terestre directe; şi vizează poziţii SI în zone importante şi sensibile", a precizat Jabouri. El a explicat că raidurile sunt efectuate în vederea recuceririi oraşului Mosul, aflat la 400 kilometri nord de Bagdad, unde SI şi-a declarat intenţia de a proclama un califat în apropierea frontierei cu Siria.

Atât armata americană, cât şi cea irakiană au negat că forţele americane au efectuat operaţiuni militare terestre în oraşul Hawjia din octombrie.

Potrivit presei irakiene, cel puţin şase raiduri terestre au fost efectuate de coaliţia internaţională condusă de SUA din luna decembrie. SUA a anunţat luna trecută că va trimite circa 100 de militari suplimentari în Irak pentru a participa la raidurile împotriva militanţilor SI din ţară şi din Siria.

Dar colonelul american Steve Warren, un purtător de cuvânt al coaliţiei care bombardează gruparea teroristă Stat Islamic, a respins informaţiile difuzate de presă, explicând că forţele coaliţiei nu mai efectuează operaţiuni militare terestre în Irak din octombrie 2015. Şi ministrul irakian al Apărării a negat implicarea forţelor americane.

 
Cuvinte cheie:
IRAK
, STAT ISLAMIC
, APĂRARE
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide