Forţele kurde investighează un nou atac chimic lansat de reţeaua teroristă Stat Islamic în Irak

27 feb 2016 Autor: Roxana Maciuca

Autorităţile kurde au anunţat că investighează un posibil atac chimic lansat de militanţii reţelei teroriste Stat Islamic asupra forţelor kurde peshmerga, care a avut loc în nordul Irakului, în cursul acestei săptămâni, informează agenţia de presă Reuters.

Zeci de luptători ai forţelor peshmerga şi civili au primit tratament după ce au acuzat stări de greaţă şi vomă, în urma lansării de rachete, care ar fi conţinut substanţe chimice, în zona Sinjar, nordul Irakului, pe 25 februarie, a precizat Consiliul de Securitate al regiunii Kurdistan pe contul de Twitter.

Oficiali din cadrul coaliţiei internaţionale conduse de SUA care efectuaeză raiduri în Irak şi Siria împotriva militanţilor SI participă la investigaţiile lansate de autorităţile kurde.

Anterior, în cursul zilei de vineri, Jabbar Yawar, secretarul general al ministerului peshmerga, a declarat pentru Reuters că substanţa folosită ar fi fost acid clorhidric, o substanţă folosită în armele chimice în timpul Primului Război Mondial, care a fost interzisă în 1997.

Forţele kurde au precizat de mai multe ori că au dovezi că militanţii SI au folosit această substanţă în atacurile împotriva forelor peshmerga, precum şi gaz muştar.

"Dacă se confirmă, acesta va fi al optulea atac chimic împotriva forţelor peshmerga. Tacticile folosite de Stat Islamic devin din ce în ce mai sofisticate", a declarat Consiliul de Securitate din Kurdistan.

 
Cuvinte cheie:
IRAK
, ATAC CHIMIC
, lansare
, atac
, islamism
, investigare
, retea
, terorism
, autoritati
, reuters
, agentie
, anunt
, posibilitate
, presa
, folosire
, consiliu de securitate
, kurdistan
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide