Business Internaţional

Forumul Economic Mondial: Cele 4 mari teme ale reuniunii de la Davos din 2016

Tema conferinţei din acest an este „A patra revoluţie industrială“, care face referire la impactul ascensiunii noilor tehnologii asupra economiilor

Tema conferinţei din acest an este „A patra revoluţie industrială“, care face referire la impactul ascensiunii noilor tehnologii asupra economiilor

Autor: CătăIina Apostoiu

22.01.2016, 00:07 2519

Automatizarea

Tema conferinţei din acest an este „A patra revoluţie industrială“, care face referire la impactul ascensiunii noilor tehnologii asupra economiilor şi la o carte semnată de fondatorul şi preşe­dintele Forumului, Klaus Schwab.

Inovaţiile de ordin tehnologic modifică deja în mod dramatic structura economi­ilor noastre.

Un număr în creştere de oameni şi-ar putea pierde locul de muncă din cauza automatizării în masă. Economiştii speculează cu privire la ce categorii de angajaţi sunt cele mai expuse pierderilor de locuri de muncă şi ce va însemna acest lucru pentru egalitatea veniturilor şi a sexelor. În linii mari, automatizarea sporeşte productivitatea echipamentelor, astfel încât sunt necesare mai puţine investiţii pentru a produce aceleaşi randamente sau randamente mai mari, pe termen lung. Deşi aceasta poate părea o veste bună, tendinţa ar putea contribui la o încetinire pe termen lung a creşterii economiilor bogate.
 

China

După ce a crescut puternic cu o rată de 10% în primul deceniu al acestui secol, China a frânat acum şi pare să tragă şi alte pieţe emergente cu ea în jos. Deşi proiecţia de creştere de 7% avansată de Banca Mondială pentru economia chineză pentru acest an este respectabilă, contrastul cu anii mult mai buni ai Chinei va afecta forţa de muncă, oamenii de afaceri şi investitorii locali, care contaseră pe o creştere mai rapidă.

Şi investitorii străini s-au speriat de evenimentele din ultimele şase luni, de la oscilaţiile din vară ale ratei de schimb şi primul crah al pieţei bursiere la al doilea episod de panică de pe piaţa de acţiuni înregistrat la începutul acestui an. Declaraţiile autorită­ţilor au fost insuficiente şi au venit prea târziu pentru a calma temerile investitorilor.

 

Pieţele emergente

Pieţele emergente au fost încetinite de o serie de evenimente în 2015, iar tendinţa se va menţine şi în acest an, anticipează mulţi analişti. Scăderea puternică a cererii de materii prime venită din partea Chinei a împins preţurile materiilor prime la un minim al ultimilor 10 ani.

În plus, banca centrală americană a majorat ratele dobânzii la finalul anului trecut, împingând în sus valoarea dolarului. Pieţele financiare internaţionale anticipaseră deja această mişcare. În ultimul an, banii au ieşit puternic de pe pieţele emergente, fiind reorientaţi către investiţii în dolari.

Un dolar mai puternic înseamnă probleme pentru ţările aflate în curs de dezvoltare cu niveluri ridicate de datorii în dolari dublate de o scădere a veniturilor fiscale din exporturile de materii prime.

 

Brexit

Marea Britanie este aşteptată să organizeze un referendum în acest an în urma căruia se va decide dacă ţara va rămâne sau nu în UE. Nu este foarte clar ce va însemna un Brexit pentru economia britanică şi dacă Marea Britanie va reintra în aceleaşi acorduri comerciale. Totuşi, majoritatea economiştilor chestionaţi de Financial Times consideră că Brexitul va afecta perspectivele pe termen mediu ale Marii Britanii.

Motivaţia de ordin politic din spatele organizării referendumului se concentrează pe temerile privitoare la imigraţie şi controlul venit din partea şefilor UE de la Bruxelles.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO