Business Internaţional

Fostul premier britanic, Tony Blair, le solicită laburiştilor să sprijine apelul pentru un nou referendum privind Brexit

Fostul premier britanic, Tony Blair, le solicită...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

04.01.2018, 14:08 235

"Facem o eroare pe care lumea contemporană nu o poate înţelege, iar generaţiile viitoare nu o vor ierta. 2018 va fi ultima şansă de a ne pronunţa dacă noua relaţie propusă cu Europa este mai bună decât cea existentă. Alegătorii sunt îndreptăţiţi să se gândească din nou, dacă circumstanţele s-au schimbat", a spus Blair.

Fostul premier britanic a făcut un apel către Partidul Laburist, condus în prezent de către Jeremy Corbyn, să se alăture iniţiative pentru oprirea Brexit.

"Laburiştii trebuie să adopte poziţia unei politici progresive, explicând de ce este corectă aderarea la Uniunea Europeană din motive de principiu, precum şi din motive politice şi economice profunde. Este bine să luptăm pentru dreptul ţării de a regândi, să cerem cunoaşterea detaliilor complete ale noii relaţii înainte să ieşim (din UE), să ne opunem Brexit şi să-i atacăm pe Conservatori pentru eşecurile lor, cu scopul de a aborda provocările reale ale ţării. Să ne asigurăm că Brexit-ul este 100% al Conservatorilor", a mai spus Blair.

Tony Blair a fost premier al Marii Britanii din partea Partidului Laburist în perioada 1997-2007. Blair consideră că Marea Britanie ar fi mai săracă şi mai slabă după Brexit, iar Partidul Laburist a dat dovadă de "timiditate" în privinţa referendumului pentru Brexit.

Tony Blair a prezis că negocierile viitoare privind o înţelegere comercială cu Uniunea Europeană vor expune "dilema centrală" cu care se confruntă Marea Britanie.

"Fie eşti aproape de Europa, caz în care trebuie să respecţi regulile, fie eşti departe, într-un fel de acord de liber schimb în stil canadian, caz în care întâmpini un proces amplu de restructurare economică", a precizat fostul premier.

La 15 decembrie 2017, liderii Uniunii Europene au acordat mandatul pentru următoarea fază a negocierilor privind Brexit cu Marea Britanie, pentru a pregăti discuţiile privind relaţiile viitoare, din punct de vedere comercial şi al securităţii. S-a ajuns la un acord privind factura de Brexit, chestiunea graniţei irlandeze şi drepturile cetăţenilor din UE.

Guvernul condus de către Theresa May a primit un termen de trei luni din partea Consiliului European pentru a obţine un acord cu privire la viziunea guvernului britanic asupra unei viitoare înţelegeri comerciale, apoi vor începe discuţiile substanţiale. Comisia Europeană vrea ca perioada de tranziţie post-Brexit să se încheie până la 31 decembrie 2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO