Business Internaţional

Fostul premier Manuel Valls părăseşte Partidul Socialist pentru formaţiunea Republica în Mişcare

Fostul premier Manuel Valls părăseşte Partidul...

Autor: Andrei Ionascu

27.06.2017, 12:44 63

Manuel Valls, în vârstă de 54 de ani, va fi deputat al grupului Republica în Mişcare în cadrul Adunării Naţionale, camera inferioară a Parlamentului francez.

"Vreau să fac parte dintr-un grup al majorităţii, unde este o formă de coerenţă. L-am susţinut pe Emmanuel Macron înainte de primul tur al alegerilor şi m-a costat foarte mult. M-am înscris în majoritatea prezidenţială încă din campania pentru alegerile legislative. Vine un moment când trebuie să fim foarte clari... vreau să stau în mijlocul acestei majorităţi. O parte a vieţii mele politice se încheie, fie că părăsesc Partidul Socialist sau Partidul Socialist mă părăseşte", a declarat Valls.

Valls i se alătură unui alt socialist, Richard Ferrand, în grupul partidului prezidenţial, care a câştigat categoric alegerile parlamentare. Ferrand a fost ales, sâmbătă, la conducerea grupului Republica în Mişcare în Adunarea Naţională a Franţei.

Purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Christophe Castaner, a declarat că decizia lui Manuel Valls nu este suprinzătoare.

"Este un element foarte violent în situaţia lui Manuel Valls. Pot exista critici în legătură cu el, dar cred că este un stigmat asupra acestui om care mi se pare nedrept. Acum depinde de el dacă vrea să se angajeze în susţinerea politicii noastre. Ştiu că nu va avea un rol principal, nici nu a dorit asta. Noua generaţie a partidului Republica în Mişcare nu l-ar fi primit într-o asemenea postură... de aceea vorbesc despre o formă de injustiţie", a spus Castaner.

În luna ianuarie, Manuel Valls a participat la alegerile primare extinse şi a pierdut. Ulterior, el l-a susţinut pe Emmanuel Macron în alegerile prezidenţiale.

Manuel Valls a fost ales deputat în circumscripţia din Essonne, cu 50,3% dintre voturile exprimate, deşi nu a candidat din postura de reprezentant al Partidului Socialist.

Manuel Valls a fost ministru de Interne între 16 mai 2012 şi 31 martie 2014, apoi premier al Franţei în perioada 31 martie 2014 – 6 decembrie 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO