Business Internaţional

Fostul şef al Credit Suisse în America de Nord, acuzat de conspiraţie de evaziune fiscală

Fostul şef al Credit Suisse în America de Nord, chemat la tribunal pentru conspiraţie de evaziune fiscală

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

24.07.2011, 17:03 290

Fostul şef al operaţiunilor bancare ale CreditSuisse în America de Nord, Markus Walder,este acuzat, alături de alţi şase bancheri, de conspiraţie pentruajutarea clienţilor din Statele Unite să eludeze fiscul, prinintermediul unor conturi secrete, transmite Bloomberg.

Cei şapte bancheri şi un al optulea director aufost puşi sub acuzare la un tribunal federal din Alexandria,Virginia.


Între cei puşi sub acuzare se află Walder, Susanne D. Ruegg Meierşi Andreas Bachmann, foşti directori la Credit Suisse, a doua marebancă din Elveţia.


Cazul amplifică presiunea asupra Credit Suisse,care a anunţat pe 15 iulie că este investigată în legătură cuserviciile bancare transfrontaliere acordate clienţilor din StateleUnite.


Walder şi ceilalţi acuzaţi au ajutat clienţii din Statele Unite săevite plata impozitelor prin intermediul unor conturi care nu aufost declarate la autoritatea fiscală americană, IRS.


În toamna anului 2008, banca a păstrat mii de conturi secretepentru clienţi americani, cu active de până la trei miliarde dedolari, potrivit unui comunicat al Departamentului de Justiţie.


Acuzaţiile arată cum bancherii au ajutat 35 de clienţi americani săascundă fonduri în conturi nedeclarate. Unul dintre aceste conturia fost deschis în 1953, de către o persoană identificată drept"clientul 26", din Elizabeth, New Jersey.


Acea persoană a decedat în 1998, iar contul a fost preluat de unalt client al Credit Suisse.


Credit Suisse a anunţat că îşi va respectaobligaţiile, în conformitate cu legislaţia elveţiană, şi vacolabora cu autorităţile din Statele Unite pentru rezolvareaproblemelor.


Patru dintre bancheri au fost puşi sub acuzare încă din lunafebruarie. Aceştia se află în Europa şi nu s-au prezentat în faţatribunalului american.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO