Business Internaţional

Fotbalul este o afacere de aproape 20 de miliarde de euro pe an

Fotbalul este o afacere de aproape 20 de miliarde de euro pe an

Autor: Bogdan Cojocaru

22.05.2011, 23:25 194

Industria mondială a sportului, în care sunt cheltuite anualîntre 350 şi 450 mld. euro (investiţii în infrastructură,cheltuieli cu bunuri legate de sport, cu produse cu licenţă sau cuevenimente sportive), avansează mai rapid decât se dezvoltăeconomiile şi va continua să crească puternic pe termen lung,potrivit unui studiu al A.T. Kearney. Piaţa mondială aevenimentelor sportive, care reprezintă veniturile realizate dinmarketing, media sau vânzarea de bilete, valora 45 mld. de euro în2009.

Clasamentul este condus detaşat de fotbal, care a adus venituride 20 de miliarde de euro la nivel mondial, aproape cât au generattoate sporturile americane, cursele de Formula 1, tenisul şi golfulla un loc.

Doar în Europa fotbalul este o afacere de 16 mld. euro, iar celemai mari cinci divizii naţionale au o pondere de 50% în total.Totodată, primele 20 de cluburi reprezintă un sfert din piaţă.Primele cinci divizii naţionale europene sunt, potrivit studiului,Premier League (Marea Britanie), Bundesliga (Germania), Serie A(Italia), La Liga (Spania) şi Ligue 1 (Franţa).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO