Business Internaţional

Fotografiile postate de un militar rus pe Instagram ar putea fi dovada că Rusia operează sub acoperire pe teritoriul Ucrainei. Galerie FOTO

Pozele unui utilizator Instagram ar putea sugera prezenţa militară a Rusiei pe teritoriul Ucrainei

Pozele unui utilizator Instagram ar putea sugera prezenţa militară a Rusiei pe teritoriul Ucrainei

Autor: Luciana Georgescu

31.07.2014, 11:49 11086

Un soldat rus a postat pe contul de Instagram o serie de poze în care este surpins operând echipament militar rusesc, aflat pe teritoriul Ucrainei, printre care se numără şi o rachetă de tipul celei folosite pentru a doborî avionul deţinut de Malaysia Airlines, scrie BuzzFeed.

Alexander Sotkin, 24 de ani, a postat prima fotografie pe 23 iunie, dintr-o bază militară din sudul Rusiei, la doar o zi după ce Rusia a început să îşi trimită forţele armate pe teritoriul Ucrainei.

O săptămână mai târziu, Sotkin a postat o altă poză în apropierea graniţei cu Ucraina, însă rămâne neclară perioada exactă pe parcursul căreia soldatul a rămas în Ucraina.

Pe 5 iulie, Sotkin postat o altă fotografie din Krasnyi Derkul, un sat din Ucraina, la graniţa cu Rusia. La acel moment, Ucraina acuza Rusia de atacuri prin folosirea de obuziere.

Fotografiile postate pe contul de Facebook relevă că până pe 7 iulie, Sotkin s-a întors în Rusia. “Începem să o luăm un pic razna. Ascultăm muzică şi aşteptăm veşti din Ucraina”, a scris soldatul rus într-o postare.

O săptămână mai târziu, Sotkin a postat o altă fotografie, în descrierea căreia susţinea că lucrează la construcţia unei rachete BUK, acelaşi armament suspectat că a fost folosit pentru doborârea avionului Malaysia Airlines, care a provocat moartea a 298 de persoane. Sotkin nu este asociat în mod direct cu incidentul avionului Malaysia Airline, însă Ucraina a acuzat Rusia de lansarea unor rachete peste graniţă, ceea ce ar fi cauzat prăbuşirea a două avioane de luptă.

Sotkin nu este însă singurul soldat ale cărui postări media sugerează prezenţa militară a Rusiei pe teritoriul Ucrainei. Săptămâna trecută, Vadim Grigoriev a postat mai multe fotografii care suprind artileria Rusiei din Ucraina. “Am bombardat Ucraina toată noaptea” este descrierea unei fotografii.  

SUA a publicat imagini din satelit, care demonstrau că Rusia foloseşte armament pentru a ataca Ucraina. Ministrul rus al Apărării a declarat că acuzaţiile sunt neadevărate, din moment ce ambasadorul american în Ucraina a postat fotografiile pe un cont de Twitter.

 “Autenticitatea materialelor nu poate fi dovedită, pentru că zona exacta nu poate fi identificată. În plus, rezoluţia fotografiilor este foarte mică”, a spus Igor Konashenkov, ministrul Apărării, pentru postul de ştiri deţinut de statul rus, Itar-TASS.

Autorităţile juridice din Rusia au anunţat că va interzice postarea fotografiilor pe reţelele de socializare, de către soldaţii aflaţi în misiune.

“În condiţiile unui război informaţional, chiar şi cele mai nesemnificative detalii pot fi folosite împotriva noastră”, a declarat Vadim Soloviev, un soldat rus.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO