Business Internaţional

François Hollande l-a ales pe „François Hollande” la conducerea băncii centrale

François Hollande l-a ales pe „François Hollande”...

Autor: CătăIina Apostoiu

11.09.2015, 00:02 559
François Villeroy de Galhau, care ar urma să conducă Banca Franţei, pare a fi dublul preşedintelui François Hollande, scrie La Tribune. Convingerile europene şi economice ale bancherului sunt extrem de apropiate de cele ale preşedintelui. François Hollande l-a ales pe François Villeroy de Galhau să-i succeadă lui Christian Noyer la conducerea Băncii Franţei. Parlamentul nu a validat încă alegerea, însă aceasta era anticipată, cu atât mai mult cu cât viitorul guvernator a părăsit BNP Paribas la începutul anului pentru a redacta un raport de investiţii cu care să pună capăt legăturilor sale cu sectorul bancar. O astfel de alegere, atât de bine pregătită, nu poate fi privită decât prin prisma apropierii intelectuale profunde de François Hollande. În primul rând, viitorul guvernator cultivă, asemeni preşedintelui republicii, un anumit gust pentru modestie. Există din partea lui François Villeroy de Galhau o voinţă de a părea un „guvernator normal” după cum François Hollande a dorit să fie „un preşedinte normal”.

Totuşi, această normalitate are limitele sale, exact ca şi în cazul preşedintelui. Alegerea lui Francois Villeroy de Galhau echivalează în acelaşi tim cu alegerea de a rămâne fidel unei tradiţii franceze de care preşedintele francez este extrem de ataşat, şi anume încrederea în formarea tradiţională a elitelor republican. Provenind dintr-o familie de industriaşi, viitorul guvernator a urmat pregătirea tipică a patricienilor republicii. Această pregătire este evident „liniştitoare” pentru preşedinţie, permiţând o înţelegere reciprocă perfectă. În rest, noul guvernator împărtăşeşte esenţialul gândirii economice a lui Francois Hollande. Acesta dezvoltă în cartea sa „Esperance d’un Europeen” speranţa unui capitalism temperat de etica creştină, făcând o pledoarie pentru un sector francez care „rămâne fidel responsabilităţii economice”. Ideea corespunde perfect orientării preşedintelui francez. Dar punctul central care explică numirea este reprezentat de viziunea asupra Europei a noului guvernator. Viziunea sa este una dintre cele mai clasice: Franţa este o ţară în declin aflată în faţa unei Germanii care a profitat de reforme. Şi din acest punct de vedere apropierea de Hollande este frapantă. În plus, François Villeroy de Galhau este partizanul unui „Eurodeal”, aflat de asemenea în centru gândirii europene a preşedintelui francez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO