Business Internaţional

Francezii sunt extrem de furioşi şi dau vina pe americani pentru ce li se întâmplă: California le-a răpit titlul de a şasea putere economică mondială

Francezii sunt extrem de furioşi şi dau vina pe...

Autor: Bogdan Cojocaru

19.06.2016, 16:16 3043
Presa franceză a găsit în SUA un motiv de critică pentru ce se întâmplă acasă: California este a şasea putere economică mondială, luând locul Franţei.
 
„Este oficial, California este acum a şasea putere economică a lumii şi a răpit acest titlu de la Franţa”, scrie Le Figaro, care citează un articol al Business Insider bazat pe cifre ale Biroului american de analiză economică. Ediţia de limbă franceză a Huffington Post notează, citând acelaşi material, că statul California „dă o lecţie de umilinţă economică Franţei”.
 
În ceea ce priveşte cifrele citate, acestea arată că PIB-ul Californiei s-a situat la 2.460 miliarde de dolari anul trecut, în timp ce economia Franţei a fost de 2.422 miliarde de dolari (2.150 euro). Datele biroului naţional de statistică francez ridică un pic ştacheta, dar nu suficient – PIB-ul Franţei a fost în 2015 de 2.181 miliarde de euro.
 
Desigur, oricine se poate îndoi de legitimitatea comparaţiei dintre economia californiană şi cea franceză având în vedere statutul particular al statului California, care nu este considarat o ţara în sens propriu, notează Le Figaro. Totuşi, acest stat impresionează. Populaţia sa, de 39 de milioane de locuitori, este cu 40% mai mică decât cea a Franţei (66,3 milioane de locuitori) şi produce mai multe bunuri şi servicii pe propriul teritoriu. Creşterea economică a Californiei a fost de 5,7% în 2015, pe când cea a Franţei a trecut doar cu puţin de 1%. Doar statul Oregon a evoluat mai bine decât California, înregistrând un avans de 5,9%.
 
Deja în 2014, California, care are o pondere de 14% în PIB-ul SUA, a depăşit Brazilia înainte de a lua locul Indiei şi Franţei în 2015.
 
Nu trebuie uitat că în California se găseşte celebra Silicon Valley, care regrupează cercetători, startup-uri şi companii mari specializate pe tehnologii noi şi informatică. Acolo îşi au sediul Apple, Facebook şi Google, corporaţii cu venituri cât nişte ţări mai mici.
 
Tot California găzduieşte numeroase şi celebre universităţi şi centre de cercetare care permit marilor companii să fie mai aproape de inovaţie. Acest stat este o economie dinamică, considerată astăzi un model de dezvoltare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO