Business Internaţional

Francul elveţian a revenit aproape de faimoasa limită de 1,20 franci pentru un euro, imposibil de apărat de banca centrală a Elveţiei

Francul elveţian a revenit aproape de faimoasa limită...

Autor: Catalina Apostoiu

17.04.2018, 20:43 3236

Francul elveţian se apropie de ceea ce a fost cândva una dintre cel mai puternic apărate limite de pe pieţele mondiale, scrie Bloomberg.

După ce a atins un minim pe trei ani de 1,19 franci pentru un euro, francul se află acum foarte aproape de nivelul de 1,20 la care banca centrală elveţiană a avut cursul minim până la începutul anului 2015, întărindu-l cu ceea ce aceasta a descris drept intervenţii valutare „nelimitate“.

Deşi nivelul de 1,20 de franci pentru un euro este în mare parte simbolic, deprecierea francului oferă un potenţial punct de turnură pentru preşedintele SNB Thomas Jordan şi colegii săi, care le-ar putea permite acestora să înceapă să-şi imagineze cum să ducă dobânzile înapoi în teritoriu pozitiv după un deceniu de politică monetară neconvenţională.

„Ne apropiem de faimoasa limită şi este o uşurare pentru SNB să aibă francul la acest nivel, însă banca va dori să vadă o consolidare a acestei tendinţe înainte de a acţiona“, a declarat Nadia Gharbi, economist Pictet. „SNB va rămâne foarte prudentă“.

Deja, banca pare că-şi restrânge intervenţiile, profitând de deprecierea francului pe fondul unei accelerări a creşterii zonei euro şi reducerii îngrijorării investitorilor cu privire la politica europeană.

SNB a îndrăznit deja să-şi modifice limbajul anul trecut, când a renunţat la vechiul refren potrivit căruia francul este „semnificativ supraevaluat“. Jordan a declarat recent că pieţele financiare rămân fragile, fiind prin urmare prea devreme pentru o înăsprire a politicii monetare.

„Cred că vor fi înclinaţi să nu mai intervină la fel de mult ca în trecut“, a declarat Jessica Hinds, economist în cadrul Capital Economics.

Moneda elveţiană şi-ar putea continua deprecierea odată cu sfârşitul achiziţiilor de obligaţiuni de către Banca Centrală Europeană. Acesta şi momentul când strategii BCE vor decide într-un final să majoreze dobânzile vor fi veşti bune pentru SNB, aceasta putând majora astfel la rândul său dobânzile, situate în prezent la un minim record de minus 0,75%. Prima majorare din peste un deceniu este văzută a avea loc în trimestrul trei al anului viitor, potrivit unui sondaj Bloomberg.

Deşi Elveţia a evitat o recesiune după ce limita a fost abandonată, aceasta s-a întâmplat în detrimentul unei creşteri a bilanţului SNB. Poate că aceasta a permis băncii să obţină nişte profituri frumoase, însă creşterea dobânzilor din zona euro are potenţialul de a eroda valoarea masivelor deţineri de titluri guvernamentale din regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO