Business Internaţional

Francul: o picătură scursă din gheţarii elveţieni se transformă într-un torent de bani

Oxford Economics estimează că euro va ajunge la 1,17 franci în ultimul trimestru al acestui an.

Oxford Economics estimează că euro va ajunge la 1,17 franci în ultimul trimestru al acestui an.

Autor: Bogdan Cojocaru

07.08.2017, 00:04 1272
După eforturile costisitoare ale Băncii Naţionale a Elveţiei de a-şi proteja moneda, francul elveţian dă în sfârşit înapoi. Localnicii au rămas cu un arsenal valutar de sute de miliarde pe care încearcă să-l folosească în străinătate. Banca deţine acţiuni americane de 80 mld. dolari. Instituţia este recunoscută pentru şocurile trimise pe pieţe, scrie Financial Times.

Criza euro s-a încheiat, iar econo­mia mondială merge uşor. Preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei, Thomas Jordan,  are motive să fie vesel, acum că francul în sfârşit se depreciază, şi într-un ritm surprinzător de rapid. Depre­cierea vine la doi ani şi jumătate după ce banca a uimit pieţele, alte bănci centrale şi i-a îngrozit pe cei cu credite în franci permiţând francului să sară mai sus. Până atunci, banca centrală ţinea cu dinţii şi cu toate instrumentele pe care le avea la îndemână de un prag pus pe cursul de schimb valutar. De atunci, oficialii băncii Elveţiei au tot plâns francul pu­ter­nic. Pentru a-şi pro­teja moneda, ban­ca centrală a inter­venit pe pieţe, acu­mu­lând ca rezultat rezerve valutare de 694 mld. franci elveţieni (717 mld. dolari), aproape de aceeaşi mărime cu economia ţării. Curentul s-a schimbat în favoarea băncii, chiar dacă investitorii tot nu joacă după regulile sale. O ajută mai ales spectaculoasa revenire a euro. Politica şi dispoziţia generală de pe pieţe trag şi ele în direcţia care trebuie. Strălucirea francului elveţian pentru investitorii străini în căutare de refugiu dispare, iar local­nicii vor cu tot mai multă hotărâre să-şi folo­sească fondurile în străi­­nătate.

Francul elveţian  s-a depreciat în raport cu toate mo­nedele im­por­tante luna tre­cută. În ulti­me­le două săp­tămâni, eu­ro s-a apreciat cu peste 4% faţă de franc. Analiştii îşi rup previziunile prudente. Oxford Economics esti­mea­ză că euro va ajunge la 1,17 franci în ultimul trimestru al acestui an. Vineri, euro se tranzacţiona cu aproape 1,15 franci pe unitate. Thomas Jordan nu afişează încă bannerul „misiune îndeplinită“, însă unii investitori cred că principalele ameninţări pentru pieţele inter­naţio­nale se îndepărtează.

„Euforia se acumulează de-a lungul anilor, nu lu­nilor“, spune David Stubbs, analist la JPMorgan Asset Mana­gement. Tabăra ce­lor care vor să vândă a­bundă de idei. Spre exem­plu, francul ar putea fi vân­dut în fa­voa­rea unor active cu ran­da­mente mai ri­dicate, cum ar fi do­larul aus­tra­lian. Anul 2007 se repetă.

Marea întrebare este ce va face banca centrală cu muniţia valutară strânsă în timpul războiului cu investitorii şi speculatorii. Este prea devreme ca banca să înceapă să-şi reducă rezervele însă, aşa cum o arată Neil MacKinnon de la VTB Capital, în afară de obligaţiuni suverane din zona euro, banca centrală deţine acţiuni americane de 80 de miliarde de dolari, în special titluri ale companiilor de tehnologie. Banca Naţională a Elveţiei este recunoscută pentru şocurile trimise pe pieţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO