Business Internaţional

Frankfurt: războiul turnurilor şi al băncilor centrale

Turnurile gemene ale noului sediu al BCE

Turnurile gemene ale noului sediu al BCE

Autor: Bogdan Cojocaru

14.08.2017, 00:03 1691
Pentru a ademeni băncile care fug din Londra din cauza Brexitului, Frank­­furtul, capitala financiară a Germaniei şi a ceea ce va rămâne din UE, se laudă că este singurul oraş din lume care găzduieşte două bănci centrale.

Una este Banca Centrală Euro­peană. Cealaltă este Bundesbank, banca centrală a Germaniei. Pregă­tin­du-se pentru cea de-a 60-a ani­versare, în 2016  instituţia anunţa că îşi va în­tineri sediul central şi, mai mult, îşi va construi un nou turn care să-i ţină companie celui vechi, o clădire din be­ton cu 13 etaje şi cu o înălţime de 216 metri, scrie Politico.

Anul acesta, nemţii şi-au sărbătorit banca în vârstă de 60 de ani - ani­versarea de diamant - cu bere ieftină şi lecţii despre supraveghere bancară şi in­flaţie. Nu toată lumea a fost fericită că se dă o atenţie aşa de mare unei insti­tuţii care se pregăteşte să dispară în umbra BCE. Banca centrală a zonei euro capătă puteri tot mai mari, mai ales în privinţa viitorului uniunii monetare. Una dintre aceste bănci va trebui să dispară în cele din urmă, a sugerat Mario Monti, vechi comisar european şi fost premier al Italiei.

„Îi urez Bundesbank să nu mai existe în 60 de ani. Spun aceasta cu cea mai mare admiraţie pentru ea. Până atunci vom ajunge să avem o adevărată bancă centrală pentru zona euro sau o Bundesbank sau altă bancă centrală cu toate funcţiile unei bănci centrale a uniunii monetare“, a spus Monti într-un interviu pentru Handelsblatt.

În 60 de ani multe se pot întâmpla. Deocamdată Bundesbank este cât se poate de vioaie şi se luptă cu BCE în Frankfurt. Zvonurile că banca germană îşi va construi un nou zgârie-nori i-au făcut pe unii comentatori din presă să fie mai atenţi la rivalitatea cu BCE, care în 2014 s-a mutat într-un complex de turnuri gemene cu 43 şi respectiv 45 de etaje din Frankfurt. BCE are şi alte clădiri acolo, printre care Eurotower, cu 36 de etaje.

Cele două bănci nu recunosc în public rivalitatea. „Relaţiile noastre sunt foarte colegiale şi orientate spre munca în echipă“, a declarat un purtător de cuvânt al Bundesbank.

Însă pentru oamenii familiari cu ambele instituţii, imaginea unei competiţii este mult prea vizibilă pentru a nu fi ceva adevărat în ea.

Bundesbank, care se laudă că a jucat un rol important în reconstruirea economiei germane după război, este un critic îndârjit al politicilor neconvenţionale ale BCE, avertizând asupra devierii de la obsesia germană, inflaţia.

În cealaltă parte a oraşului, la BCE prioritatea este salvarea zonei euro, iar factorii de decizie de acolo nu au timp să se gândească sau să dea semne de înţelegere pentru lipsa de sprijin pe care Bundesbank o manifestă pentru deciziile luate de specialişti din toată UE.

Enervarea BCE se transformă câteodată în paranoia, cu anganaţi ai BCE speculând despre următoarea intervenţie a Bundesbank, ceea ce-i pune de nemţii care lucrează la banca zonei euro într-o poziţie delicată. 

„Pentru a-şi dovedi loialitatea, nemţii sunt mai gălăgioşi ca alţii când critică Bundesbank“, spune un angajat al BCE.

Războiul turnurilor nu este încă o certitudine. Dacă un zgârie-nori sclipitor ar putea fi considerat un semn de rivalitate, un bloc modest de birouri poate fi interpretat ca o critică la adresa BCE, care pune în contrast prudenţa Bundesbank cu ideile trufaşe ale BCE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO