Business Internaţional

Franţa, Anglia şi Germania: Veşti bune şi rele despre economia europeană

Foto: Hepta

Foto: Hepta

Autor: Bogdan Cojocaru

28.04.2016, 00:05 973

Economia britanică, una dintre cele mai mari din UE, a încetinit la nivelul din 2012 în primul trimestru, frânată de toate sectoarele industriale. Serviciile au fost cele care au propulsat PIB-ul, cu 0,4% în ritm trimestrial. În cele trei luni anterioare creşterea a fost de 0,6%.

În ritm anualizat, avansul a fost de 2,1%, cel mai slab din ultimii trei ani, scrie Financial Times.

Economiştii au aver­tizat asupra unei încetiniri a activităţii economice pe măsură ce Marea Britanie se apropie de referendumul privind rămânerea ţării în UE. Votul va avea loc pe 23 iunie.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a calculat că ieşirea Marii Britanii din UE îi va costa pe britanici echivalentul unui salariu lunar până în 2020. Datele economice recente sugerează că încetinirea „s-a accentuat semnificativ“, spune Chris Williamson, economist la Markit.

În Franţa se pare că guvernul a ob­ţinut o mică victorie în lupta cu încă­păţânata boală a şomajului. Numă­rul persoanelor care cer ajutoare de şomaj s-a redus cu 60.000 în martie. Aceasta după ce în luna anterioară şomajul a crescut, stabilind nou record, potrivit Euronews.

De mult timp preşedintele François Hollande se străduieşte să-i convingă pe francezi că economia lor îşi revine. Aceasta nu s-a văzut până acum în cifre deoarece a fost prea „timidă“. Partea proastă este că cifrele ministerului muncii arată că o mare parte din scădere s-a datorat persoanelor care nu şi-au actualizat statutul de şomer. Acestea nu au fost luate în considerare la calcularea numărului de şomeri.

Eşecurile economice l-au făcut pe Hollande cel mai nepopular preşedinte francez. În ultimele zile guvernul său a avut pe cap mii de demonstranţi care au pro­testat contra schim­bării codului muncii.

În Germania, economiştii se aşteaptă ca rata şomajului să creas­că din cauza sutelor de mii de imigranţi veniţi acolo din Orientul Mijlociu şi Africa. Însă consumatorii germani par încrezători în viitor. Optimismul lor are la bază perspectiva unor salarii şi mai mari în multe industrii, după majorările de anul acesta, şi a creşterii pensiilor, scrie Deutsche Welle. 

Indicele încrederii consumatorilor calculat pentru luna mai de firma de cercetare a pieţei GfK sugerează că febra cumpărăturilor care i-a cuprins pe nemţi nu va trece prea curând.cred că economia va creşte în următoarele luni“, explică Rolf Bürkl, analist la GfK. Datele pentru mai arată şi că oamenii sunt mai puţin îngrijoraţi de încetinirea creşterii în unele ţări emergente şi de impactul acestor turbulenţe asupra exportatorilor germani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO