Business Internaţional

Franţa are încredere în sistemul financiar „solid“. Cazul salvării Credit Immobilier este unul izolat, potrivit premierului

Franţa are încredere în sistemul financiar „solid“. Cazul salvării Credit Immobilier este unul izolat, potrivit premierului

Jean-Marc Ayrault, premierul francez: Sistemul financiar este solid per total, dar sunt câteva bănci şi instituţii care pun probleme. Foto AFP

Autor: Andrei Cîrchelan

04.09.2012, 00:03 160

Premierul francez Jean-Marc Ayrault a declarat că sistemul financiar al Franţei este solid, chiar dacă autorităţile au fost forţate în weekend să salveze Credit Immobilier Francais (CIF), o instituţie de credit ipotecar puternic afectată de lipsa de lichiditate, potrivit AFP.

"(Sistemul financiar) este solid per total, dar sunt câteva bănci şi instituţii care pun probleme. De când am preluat funcţia de prim-ministru, am avut de gestionat două astfel de situaţii: CIF şi Dexia", a spus Ayrault.

Spre deosebire de situaţia Dexia, cazul CIF este foarte important deoarece se referă şi la finanţele imobiliare, a adăugat Ayrault, fără a numi alte bănci care au probleme în prezent.

Dexia a fost salvată prima dată în 2008, în timpul crizei financiare globale. Ulterior, banca nu a reuşit să facă faţă problemelor create de criza datoriilor din zona euro. În trimestrul doi din 2011, însă, Dexia a raportat o pierdere de 4 miliarde de euro, cea mai pierdere pe care a suferit-o vreodată, după ce a trebuit să renunţe la o parte din banii pe care îi avea de primit din Grecia. Ulterior, Franţa, Belgia şi Luxemburg au trebuit să intervină din nou pentru a opri declinul băncii şi a preveni un dezastru mai mare. Banca trece în prezent ptrintr-un amplu proces de restructurare, care constă în mare parte în dezmembrare.

În weekend surse apropiate discuţiilor au declarat pentru AFP că guvernul francez intenţionează să ajute CIF cu garanţii în valoare totală de 4,7 miliarde euro.

Autorităţile anunţaseră sâmbătă că vor oferi garanţii pentru bancă, după ce aceasta a fost lovită de o criză a lichidităţilor. Problemele pentru CIF au început în momentul în care pieţele au refuzat să îi ofere finanţare. Banca trebuie să găsească 1,75 miliarde euro pentru a-şi plăti creditorii în octombrie.

Surse apropiate situaţiei au declarat că banca va înceta creditarea, deoarece modelul financiar pe care îl foloseşte nu mai este viabil.

CIF se specializează în acordarea de împrumuturi ipotecare familiilor cu mai puţine resurse financiare. Spre deose­bire de alte bănci, CIF nu primeşte depozite de la oamenii care intenţio­nează să economisească bani, ci caută în pieţele financiare fonduri pentru clienţii care vor să facă achiziţii imobiliare. Criza financiară, însă, a adus înăspri­rea regulilor bancare, ceea ce a pus sub semnul întrebării modelul financiar al CIF. O altă lovitură suferită de creditorul francez a fost degradarea de către agenţia de rating Moody's a calificativului la creditare. În urma acestui cumul de circumstanţe, grupul CIF a fost în cele din urmă forţat să apeleze la ajutorul statului. Grupul are în prezent credite acordate în valoare totală de 33 de miliarde de euro.

Pe de altă parte, reprezentanţi ai asociaţiei franceze a clienţilor bancari au declarat că garanţia oferită de stat este "un pariu cu o miză foarte riscantă".

"Înţelegem procedura, dar această metodă a dus la dezastru până acum", a spus Serge Maitre, purtătorul de cuvânt al asociaţiei, arătând spre Dexia ca precedent.

Credit Immobilier de France a fost scoasă la vânzare începând din mai. Potrivit cotidianului francez Le Figaro, cel mai probabil scenariu pentru CIF, cu 300 de sucursale şi o poziţie importantă pe piaţa creditelor ipotecare din Franţa, este lichidarea.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO