Business Internaţional

Franţa: cele mai dure măsuri de austeritate de după cel de-Al Doilea Război Mondial, ar putea aduce recesiune

Franţa se angajează la cele mai dure măsuri de austeritate de după cel de-Al Doilea Război Mondial, riscând intrarea în recesiune

Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

08.11.2011, 12:58 926

Franţa a anunţat cele mai dure măsuri de austeritate de după cel de-Al Doilea Război Mondial pentru a-şi păstra ratingul de credit maxim, în pofida pericolului tot mai mare ca economia să intre în recesiune, scrie The Guardian.

"Vream să-i protejăm pe francezi de problemele grave cu care se confruntă alte state europene. Falimentul nu este un cuvânt abstract", a declarat premierul Francois Fillon.

Pachetul de măsuri de austeritate, al doilea din luna august, prevede reduceri de cheltuieli de 18,6 miliarde de euro în următorii doi ani. Planul are în vedere, printre altele, creşterea vârstei de pensionare de la 60 de ani în prezent la 62 de ani până în 2017, cu un an mai devreme decât se intenţiona anterior, ceea ce va aduce economii la bugetul de pensii de 4,4 miliarde euro între 2012 şi 2016.

De asemenea, impozitul pe profit va fi majorat temporar cu 5% pentru companiile cu o cifră de afaceri mai mare de 250 de milioane de euro, iar TVA redusă, aplicabilă anumitor produse, va creşte de la 5,5% la 7%.

Măsurile au ca scop menţinerea obiectivului de a reduce deficitul bugetar de la 5,7% în acest an la 3% din PIB în 2013.

Fillon a subliniat că măsurile vor aduce economii de 65 de miliarde de euro în următorii cinci ani, ceea ce va permite Franţei să ajungă la deficit bugetar zero în 2016 şi să-şi menţină ţinta de a diminua datoriile statului, care vor atinge un maxim de peste 87% anul următor.

Pachetul de măsuri conţine, de asemenea, îngheţarea salariilor miniştrilor şi preşedintelui până când finanţatele statului vor fi echilibrate, potrivit le Figaro. Astfel, vor fi economisite 500 de miliarde de euro în 2012. Totodată, guvernul vrea să reducă avansul cheltuielilor cu asigurările de sănătate la 2,2% începând cu anul viitor, de la 2,8% cât a fost prevăzut iniţial. Această măsură va aduce economii de 700 de milioane de euro în 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO