Business Internaţional

Franţa este scandalizată de banii pe care-i ia la plecare şeful Alcatel

Michel Combes va pleca acasă cu 13,7 mil. euro

Michel Combes va pleca acasă cu 13,7 mil. euro

Autor: CătăIina Apostoiu

04.09.2015, 00:04 3900
Scandalul izbucnit recent în jurul sumei „şocante“ de care Michel Combes, CEO al companiei Alcatel-Lucent, va beneficia în urma plecării sale din companie aduce din nou în centrul atenţiei problema pachetelor compensatorii grase pe care marile companii din întreaga lume le acordă directorilor de top.

Un raport publicat în acest an de Vlerick Business School din Belgia relevă că Germania este ţara cu cel mai bine plătiţi directori de companii din Europa, scrie Financial Times. Potrivit raportului, principalul factor care determină nivelul plăţilor este mărimea com­paniilor. Totuşi, plăţile din Europa nu sunt nici pe departe la fel de consistente precum cele din SUA. Directorii care sunt pe punctul de a părăsi companiile în urma unei fuziuni sau achiziţii beneficiază de cele mai mari plăţi. Potrivit datelor firmei de cercetare Equilar, valoarea „paraşutelor de aur“ acordate directorilor generali ai celor mai mari 10 companii preluate anul trecut ar putea totaliza 430 milioane de dolari.

În Franţa, subiectul „paraşutelor de aur“ este unul controversat de mult timp, însă acesta a devenit şi mai delicat odată cu venirea la putere a socialiştilor în 2012. Acesta a făcut parte din campania preşedintelui Francois Hollande, iar acum, când guvernul francez nu reuşeşte să readucă economia ţării, care a stagnat în trimestrul doi, pe creştere, discuţiile sunt şi mai aprinse.

În locul unei plecări discrete de la conducerea producătorului francez de echipamente telecom după vânzarea acestuia către Nokia, Michel Combes a intrat în centrul atenţiei după anunţul că acesta ar urma să plece acasă cu 13,7 milioane de euro.

Colette Neuville, de la Adam, o organizaţie ce apără drepturile acţionarilor minoritari, a declarat că „Indiferent de condiţiile legate de acest pachet, suma vine ca un şoc pentru public“. Autorităţile financiare din Franţa au anunţat că vor lansa o anchetă în acest caz.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO