Business Internaţional

Franţa-Germania, nucleul dezechilibrat al Europei care se încăpăţânează să rămână unit. „Nu a fost vorba niciodată de iubire, ci de interes“

Franţa-Germania, nucleul dezechilibrat al Europei care...

Autor: Bogdan Cojocaru

11.03.2015, 20:06 3850
Steagul german peste harta Fran­ţei, gafa făcută de ministerul român de externe, subliniază poate cel mai bine, deşi nu în cel mai corect mod, nucleul bipolar al Europei: o Franţă şi o Germanie diferite, dar în jurul alianţei cărora se învârte mai tot ce înseamnă UE, de la economie şi politică la relaţii externe. Pe ce se bazează această relaţie?

Nucleul Franţa-Germania este departe de a fi echipa perfectă. Istoria lor modernă este marcată mai degrabă de violenţă decât de colaborare, însă după al Doilea Război Mondial, dacă nu a existat tot timpul colaborare, măcar a fost pace.

Căderea zidului Berlinului, în urmă cu un sfert de secol, a adus cele două ţări mai aproape, iar după cea mai mare criză economică de după război Berlinul şi Parisul se „luptă“ pentru pentru a-şi salva relaţia.

În timp ce criza devasta zona euro, cuplul Merkel - Sarkozy şi apoi cel Merkel - Hollande dicta strategia anticriză – un ansamblu de măsuri de compromis ale celor două guverne.

După invadarea Ucrainei de către trupele ruseşti, Merkel şi Hollande s-au desprins dintre liderii europeni şi s-au dus la Moscova să negocieze pacea pentru Ucraina.

 

Ironia ironiilor

Relaţia franco-germană are multe straturi şi o istorie turbulentă, explică Deutsche Welle. Războiul franco-prusac din 1870/71, primul şi al doilea război mondial au făcut ca resentimentele şi o profundă neîncredere reciprocă să persiste pe ambele maluri ale Rinului. O altă mare putere europeană, Regatul Unit al Marii Britanii, nu este străină de aceste turbulenţe. Prusia (Germania veche) a fost „crescută“ de Marea Britanie pentru a contrabalansa influenţa Franţei în Europa continentală. Când Germania a ajuns prea puternică, Franţa slăbită (după războiul franco-prusac Franţa a pierdut Alsacia şi Lorena, iar teritoriile germane se întindeau adânc în teritoriul actualei Polonii) s-a aliat cu Marea Britanie, şi ea speriată de puterea prusacilor. Acum alianţele s-au schimbat din nou, iar Europa are ca nucleu Franţa şi Germania, cu Marea Britanie pe margine.

Acum nimeni în Europa nu se îndoieşte că reconcilierea franco-germană nu este una exemplară. „Konrad Adenauer şi Charles de Gaulle au ajutat la turnarea fundaţiilor pentru căile prin care cele două ţări comunică astăzi“, crede Celine Caro, analist politic francez care locuieşte în Germania.

Adenauer, cancelar german, şi De Gaulle, preşe­dinte al Franţei, au semnat pe 22 ianuarie 1963 documentul care reprezintă piatra de temelie a apropierii dintre Franţa şi Germania.

 

Un mariaj din interes

Criza din zona euro a testat alianţa franco-germană şi a tensionat la maximum relaţiile liderilor celor două state. Diferenţele ideologice dintre cele două guverne (de stânga în Franţa şi conservatoare în Germania) şi modul în fiecare abordează problemele bugetare şi de politică monetară par uneori prea mari pentru ca puntea să reziste. Cu toate acestea, legăturile au rămas puternice. Criticile aruncate peste Rin de care miniştrii din cele două state sunt acoperite repede de proiectele pe care Merkel şi Hollande la fac împreună (eforturile de pace în Ucraina).

Situaţia nu este foarte roz. „În mariajul dintre Franţa şi Germania nu a fost vorba niciodată de iubire, ci de interes“, spune Yves Bertoncini, director al Notre Europe-Institut Jacques Delors. Cele două superputeri europene s-au împătmolit într-o alianţă a concurenţei, dar şi a cooperării care, crede Bertoncini, a condus la o relaţie neechilibrată bazată pe resentiment.

Franţa este cu un pas în urma Germaniei în ceea ce priveşte situaţia financiară, bugetul şi economia, în timp ce Germania a fost partenerul mai slab în ceea ce priveşte acţiunile internaţionale (pe Merkel se pare că o dezgustă intervenţiile militare). Dar analiştii sunt încrezători că relaţia se va armoniza pe măsură ce Franţa se concentrează pe reforme, iar UE pe investiţii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO