Business Internaţional

Franţa, „în contact serios, dar discret“ cu firmele internaţionale din Londra în vederea Brexitului

Vedere spre Londra din sediul Autorităţii Bancare Europene

Vedere spre Londra din sediul Autorităţii Bancare Europene

Autor: Catalina Apostoiu

30.05.2017, 00:06 420

Franţa întreţine „contacte serioase, dar discrete“ cu instituţiile interna­ţio­nale care intenţionează să-şi mute acti­vităţile din Londra odată cu ieşirea Marii Britanii din UE, a declarat guver­na­torul băncii centrale franceze François Villeroy, citat de Le Figaro.

„Cea mai mare parte a instituţiilor internaţionale şi-au exprimat dorinţa de a se muta din Londra“, însă acestea nu se grăbesc, a indicat guvernatorul, fără a preciza despre care instituţii este vorba.

Este „sigur“ că această relocalizare se va face „în interiorul zonei euro“, a adăugat el, subliniind că „Parisul are toate şansele“.

Guvernatorul a estimat că în sectorul bancar „pe termen scurt este indispensabilă relocalizarea Autorităţii Bancare Europene pentru a ţine cont de Brexit“. Această relocare trebuie să fie făcută „în afara Londrei din motive evidente“. Mai multe ţări, dintre care Franţa, se bat pentru găzduirea EBA.

Născută în 2011 ca reacţie la criza financiară, EBA este cunoscută în principal pentru testele de rezistenţă realizate în sectorul bancar.  Aceasta are de asemenea rolul de a emite, pentru sectorul bancar, reguli comune pentru toate statele membre ale Uniunii Europene şi de a asigura protecţia consumatorilor de produse bancare. Autoritatea se bazează pe aproximativ 170 de persoane localizate în Londra.

„Avem contacte discrete, dar numeroase şi serioase“ cu bănci din City-ul londonez, a declarat fostul director al BNP Paribas. Potrivit informaţiilor Reuters, 9.000 de poziţii din cadrul marilor bănci de investiţii ar urma să fie transferate din City-ul londonez în următorii ani, iar autorităţile franceze au lansat nume­roase iniţiative pentru a atrage în Paris personalul care va părăsi Londra.

Deocamdată, banca HSBC este singura instituţie majoră care şi-a anunţat intenţia de a-şi muta o mare parte a personalului din Londra în Paris.

François de Galhau a avertizat de asemenea că Franţa se opune unei eventuale restrângeri a reglementărilor bancare adoptate după criza financiară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO