Business Internaţional

Franţa şi-a pierdut deja ratingul de top în ochii investitorilor, iar Spania se împrumută mai scump decât Grecia

Autor: Bogdan Cojocaru

23.11.2011, 00:00 395

Pieţele financiare şi-au pierdut răbdarea cu Franţa şi nu mai aşteaptă ca statul să-şi piardă ratingul de top "AAA" pentru a-l penaliza, iar Spania, stat cu o economie şi sistem financiar fragile şi cu cel mai ridicat şomaj din Europa, a ajuns să se împrumute de pe pieţe mai scump decât Grecia, stat aflat în pragul falimentului, semn că flagelul datoriilor suverane a început să macine inima zonei euro.

Diferenţa dintre dobânzile plătite pentru a se finanţa de statul francez şi cele ale Germaniei au ajuns la niveluri fără precedent de la introducerea euro. Astfel, spread-ul dintre randamentul obligaţiunilor germane cu maturitatea la zece ani şi cel al titlurilor similare franceze a fluctuat ieri la aproximativ 155 puncte de bază (1,55 puncte procentuale), după ce săptămâna trecută a atins 200 puncte de bază, cel mai ridicat nivel de după 1990. În aprilie această diferenţă era de numai 28 puncte de bază. Randamentul obligaţiunilor franceze cu maturitatea la zece ani se situa marţi la 3,47%, la mijlocul distanţei dintre dobânzile Olandei, stat de asemenea cu rating maxim "AAA", şi cele ale Belgiei, care are calificativul "Aa1" (Moody's). Dobânzile acceptate de Franţa sunt cu peste un punct procentual mai ridicate decât cele plătite de Marea Britanie, care are de asemenea ratingul AAA, scrie Bloomberg.

"Franţa nu se tranzacţionează ca un AAA. Piaţa a dat deja verdictul", comentează un analist al Newedge London.

Franţa este cel mai îndatorat stat dintre ţările cu rating de top, cu datorii echivalente cu 85% din PIB. Totodată, băncile franceze au cele mai ridicate expuneri pe Grecia, Portugalia, Irlanda, Italia şi Spania, care totalizau la finele lunii iunie 681 miliarde euro, potrivit datelor Băncii pentru Reglemente Internaţionale.

"Franţa nu mai este deloc AAA. Băncile franceze sunt foarte expuse la periferia zonei euro. Dacă ar evalua aceste credite la nivelurile actuale din piaţă, ar consemna pierderi uriaşe", apreciază un analist britanic.

Moody's şi Standard & Poor's atribuie în prezent perspectivă stabilă ratingului "AAA" al Franţei, însă ambele agenţii au indicat că există riscuri importante.

Spania a plătit mai scump decât Grecia şi Portugalia pentru a vinde titluri de trezorerie cu scadenţa la trei luni, în condiţiile în care vicepreşedintele Partidului Popular, care a câştigat duminică alegerile generale, a anunţat că Spania are nevoie de un acord la nivelul zonei euro "pentru a salva şi garanta solvenţa" datoriei de stat pentru că nu-şi permite să se finanţeze la dobânzi tot mai mari, de peste 7%.

Trezoreria Spaniei a vândut ieri titluri la trei şi şase luni în valoare de 2,98 mld. euro, însă a fost nevoită să plătească, în ceea ce a reprezentat prima ieşire pe pieţele financiare după alegerile de la sfârşitul săptămânii trecute, randamente record de la intrarea în zona euro şi de două ori mai mari faţă de licitaţiile precedente.

Randamentul titlurilor pe trei luni a urcat la 5,11%, de la 2,9% la licitaţia precedentă din octombrie, în timp ce pentru titlurile pe şase luni a atins 5,23%, în urcare de la 3,3%. Spre comparaţie, Grecia, stat aflat în pragul falimentului, a plătit pe 15 noiembrie un randament de 4,63% pentru titluri scadente la 13 săptămâni. Portugalia s-a finanţat, tot luna aceasta, la randamente de 4,89%.

Criza a făcut prima victimă în sistemul bancar spaniol. Banca centrală a preluat Banco de Valencia, o instituţie de credit de mici dimensiuni, însă prima bancă comercială naţionalizată în contextul crizei, după ce până acum autorităţile au fost nevoite să-şi asume controlul a trei case de economii, potrivit Thomson Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO