Business Internaţional

Franţa şi Belgia aruncă un colac de salvare de zeci de miliarde de euro pentru a evita prăbuşirea Dexia

Franţa şi Belgia aruncă un colac de salvare de zeci de miliarde de euro pentru a evita prăbuşirea Dexia

Foto AFP

Autor: Paul Comşa

11.10.2011, 00:05 539

Franţa, Belgia şi Luxemburg au sărit în ajutorul băncii Dexia cu zeci de miliarde de euro pentru a preveni un colaps bancar care ar putea trimite la pământ sistemul financiar european. Guvernul belgian va plăti 4 mld. euro pentru a naţionaliza divizia de retail din Belgia a instituţiei de credit franco-bel­giene, care are 6.000 de angajaţi şi depozite de 80 mld. euro, scrie agenţia Thomson Reuters.

Mai mult, cele trei guverne vor acorda garanţii de 90 mld. euro pentru a asigura ca Dexia să aibă acces la finanţare în următorii zece ani. Belgia va oferi 60,5% din aceste garanţii, Franţa 36,5%, iar Luxemburg 3%. Activele toxice, care nu se pot vinde pe piaţă, vor fi lăsate în cadrul băncii. În plus, instituţia va continua să deţină obligaţiuni guvernamentale italiene, greceşti, portugheze şi spaniole în valoare de aproximativ 20 mld. euro. Anunţul vine după o şedinţă de 14 ore a consiliului de administraţie al băncii care s-a reunit duminică după ce Franţa, Belgia şi Luxemburg au convenit un program de salvare.

Dexia ar putea scoate la vânzare şi filiala turcească Denizbank şi ar putea lichida unitatea de gestionare a activelor. Divizia de finanţare a sectorului public din Franţa va fi vândută unui consorţiu format din două case de economii deţinute de statul francez, Caisse de Depots et Consignations şi La Banque Postale.

Dexia se află totodată în discuţii avansate cu un consorţiu de investitori pentru a vinde divizia de retail a băncii din Luxemburg, potrivit unui anunţ al cabinetului premierului belgian Yves Leterme. Printre posibilii investitori se numără emiratul Qatar.

Salvarea Dexiei este cel mai recent exemplu că problema datoriilor suverane din zona euro se propagă de la periferie spre centru prin culoarul sistemului bancar. Dezmembrarea instituţiei de credit, cândva lider mondial în finanţarea sectorului public, a devenit inevitabilă odată cu accentuarea crizei din zona euro şi din cauza expunerii ridicate pe obligaţiunile elene, scrie Bloomberg. Banca are o expunere globală pe riscuri de credit evaluată la peste 500 mld. euro, de peste două ori mai ridicată decât PIB-ul Greciei.

"Dexia nu este o problemă izolată. Întrebarea pe care şi-o pun investitorii europeni este cum vor administra politicienii aceste probleme. Ceea ce îşi doresc să vadă este o soluţie coordonată şi profesionistă", apreciază analiştii băncii Rabobank.

Dexia are nevoie de ajutorul guvernelor pentru a doua oară în ultimii trei ani. În 2008, guvernele Franţei, Belgiei şi Luxemburgului au intervenit cu 6,4 mld. euro pentru a menţine pe linia de plutire instituţia de credit care se confrunta cu o criză gravă de lichiditate.

Ministrul belgian de finanţe Didier Reynders a declarat că fondurile alocate pentru salvarea Dexia nu vor împinge datoria publică a Belgiei peste 100% din PIB. Totuşi, agenţia de rating Moody's a avertizat Belgia că i-ar putea reduce calificativul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO