Business Internaţional

Frica îşi arată colţii pe Wall Street: indicii au plonjat cu 6% în prima şedinţă de după tăierea ratingului

Frica îşi arată colţii pe Wall Street: indicii au plonjat cu 6% în prima şedinţă de după tăierea ratingului

Autor: Radu Racu

08.08.2011, 23:08 1959

Indicii bursieri americani au scăzut cu 6% luni, în primaşedinţă de după reducerea ratingului acordat de Standard&Poor'sStatelor Unite, subliniind teama investitorilor de perspectiveleeconomice sumbre şi capacitatea Washingtonului de a le face faţă,scrie Reuters. Indicele CBOE Volatility, supranumit şi "indicelefricii" a trecut pragul de 45 de puncte procentuale, la 46,9%,atingând un nou maxim din luna mai 2010 până în prezent.

Pierderile de luni se adaugă celor din ultimele două şedinţe desăptămână trecută - cea mai slabă pentru bursa americană în ultimiidoi ani.

Indicele Standard&Poor's, care reuneşte cele mai mari 500 decompanii listate la New York, a pierdut 6,66%, cele mai afectatefiind acţiunile cele din domeniul financiar. Titlurile Bank ofAmerica, cel mai mare grup financiar din SUA, după active, auînregistrat cel mai răsunător declin, de 18% fiind un candidatserios pentru cea mai mare pierdere a zilei. Indicele Dow Jones s-adepreciat cu 5,55%, în timp ce pierderile Nasdaq s-au extins pânăla 6,9%.

S&P 500 a pierdut până în prezent 17%din maximul anului 2011, atins pe 28 aprilie.

"Oamenii se întreabă ce şanse sunt pentru creştere ecomică,având în vedere aceste împrejurări", afirmă John Carey, un manager de fonduri laPioneer Investment Management.

Preşedintele american Barack Obama a ţinut un discurs luniseara, înainte de închiderea pieţelor în care a încercat să deaasigurări că SUA poate ieşi din criză cu "voinţă politică". Obama aanunţat că va face propriile recomandări "în săptămânile următoare"pentru reducerea deficitului şi le-a cerut adversarilor săirepublicani să accepte creşterea impozitelor pentru americanii ceimai bogaţi.

Aceasta a fost prima apariţie publică apreşedintelui de la decizia istorică a agenţiei Standard &Poor's, vineri, de a reduce ratingul primei economii mondiale de laAAA la AA+, însă intervenţia sa nu a calmat pieţele, indiciibursieri accelerându-şi declinul spre finalul şedinţei, conformtraderilor citaţi de CNN.

Investitorii de pe pieţele de capital sunt îngrijoraţi decapacitatea Statelor Unite de a genera un plan sustenabil dereducere a dezechilibrelor fiscale, semnal confirmat de deciziaagenţiei de rating Standard&Poor's care a redus vinericalificativul acordat SUA pentru prima dată din 1917. Pe de altăparte, decizia care a oficializat vineri temerile existente înpiaţă de ceva vreme a pus pe afiş o problemă importantă: unde îşivor plasa investitorii banii, dacă vor alege să fugă din SUA, încondiţiile în care nu există nici pe departe o piaţă de omagnitudine similară.

"Dacă eşti un investitor şi te gândeşti cu frică la ce seîntâmplă în lume, atunci n-ai ce căuta pe alte pieţe în afară decele de bonduri guvernamentale", spune pentru Bloomberg, NickSargen, managerul unui fond de investiţii din Washington, cu activede 38 de miliarde de dolari. "În ce priveşte acţiunile, nu vrei săprinzi un cuţit în cădere, însă dacă vedem un potenţial valoros,intrăm la cumpărare", spune Sargen.

Ca un indicator pentru dimensiunea îngrijorărilor de pe bursaamericană, circa 98% din acţiunile tranzacţionate luni pe bursaamericană au fost transferate în pierdere, faţă de pragul deînchidere din ziua precedentă. Aproximativ 60 de companii au scăzutpe bursă pentru fiecare acţiune care a crescut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO