Business Internaţional

„Frica se face simţită pe pieţe“. Marii producători de materii prime privesc cu teamă spre viitor

Companiile de minerit şi-au pierdut 80% din valoare de când preţurile materiilor prime au început s-o ia la vale.

Companiile de minerit şi-au pierdut 80% din valoare de când preţurile materiilor prime au început s-o ia la vale.

Autor: Bogdan Cojocaru

20.01.2016, 20:33 2257
Scăderea preţurilor materiilor prime se traduce prin probleme financiare pentru marile companiile producătoare, multe dintre ele din lumea occidentală, prin reducerea investiţiilor, disponibilizări, cerere mai mică pentru utilaje de extracţie, de prelucrare sau minerit şi în cele din urmă prin neîncredere în economie.

Cel mai important, scăderea preţu­rilor materiilor prime este un semn al cererii globale slabe, al creşterii economice distorsionate de până acum, alimentată de banii ieftini şi centrată pe aceste materii prime, pe China, pe boom-ului economiilor emergente, a explicat pentru Bloomberg Chris Watling, analist la Longview Economics.

„60% din cheltuielile de investiţii ale marilor companii au fost în sectorul energiei şi materiilor prime“, a spus el.

Grupul anglo-australian Rio Tinto, al doilea  producător de minereu de fier din lume, trage un semnal de alarmă  admi­ţând că turbulenţele de pe pie­ţele de profil „nu sunt temporare“. Pentru a se pregăti pentru vremurile grele care vor veni, compania, unul dintre cei mai ieftini producători, lansează un plan de îngheţare a salariilor angajaţilor.

Rio Tinto îşi reduce cheltuielile de investiţii cu 5 miliarde de dolari.

Australian Mining, care a obţinut un email adresat de CEO-ul companiei Sam Walsh angajaţilor, scrie că acesta se aşteaptă ca 2016 să fie mai rău decât 2015, dar poate nu atât de rău cum va fi în viitor.

„Această situaţie nu este temporară. Este important să recunoaştem că presiunile nu se vor domoli“, a spus Walsh.

BHP Billiton, cea mai mare companie minieră din lume, a sugerat că nu vede nicio revenire a preţurilor minereului de fier şi cărbunelui în următorii ani. Grupul anglo-australian va tăia dividendele, ceea ce înseamnă că va fi mai puţin atractivă pentru investitori. În august, BHP a raportat cele mai slabe rezultate financiare anuale din 2003. Dezastrul ecologic cauzat de spargerea unor baraje cu reziduuri toxice din Brazilia va mări presiunile financiare cu care se confruntă compania.

Glencore şi Anglo American şi-au redus deja dividendele după prăbuşirea acţiunilor lor din cauza îngrijorărilor legate de resursele lor financiare şi de datorii, notează The Wall Street Journal. Anglo American a avertizat ca va trebui să renunţe la jumătate din angajaţii săi în următorii ani.

Vale, de asemenea printre cele mai mari companii de minerit, din Brazilia, îşi reduce programul de cheltuieli pentru investiţii de la 8 miliarde dolari la 6,2 miliarde dolari.

Companiile de minerit şi-au pierdut 80% din valoare de când preţurile materiilor prime au început s-o ia la vale.

Royal Dutch Shell, un producător de petrol de talie internaţională, a avertizat şi el că în al patrulea trimestru profitul i s-a prăbuşit cu cel puţin 40%. Shell, în proces de fuziune cu grupul de petrol şi gaze naturale BG Group, va reduce cheltuielile de investiţii cu 45%.

În 2015, un indice care urmăreşte referinţele de preţ pentru peste 30 de materii prime tranzacţionate pe marile pieţe internaţionale a scăzut cu 17,5%. Anul trecut, toate sectoarele de materii prime au înregistrat pierderi. Preţurile metalelor industriale s-au prăbuşit cu 23%, iar cele ale energiei cu 25%. Cuprul este la cel mai redus nivel din 2009. Cotaţiile metalelor preţioase s-au redus cu 19%. Cerealele s-au ieftinit cu 14,5%.

Indicele Bloomberg al materiilor, calculat începând cu 1991, s-a prăbuşit la minimul istoric şi a pierdut 6,6% de la începutul acestui an.

Preţul petrolului Brent, referinţa internaţională, a scăzut cu peste 70%, de la maximul de 115 dolari pe baril din 2014, la 28 de dolari pe baril ieri.

Managerii fondurilor de hedge cred că pieţele materiilor prime vor continua să se prăbuşească.

„Frica se face simţită pe pieţe. Oamenii sunt foarte îngrijoraţi de creşterea economică lentă, de ceea ce se întâmplă în China şi de efectul de contagiune“, spune Lara Magnusen, analist la Altegris Investments.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO