Business Internaţional

Furtuna de pe pieţele emergente loveşte dur rubla, hrivna şi forintul

Furtuna de pe pieţele emergente loveşte dur rubla,...

Autor: Bogdan Cojocaru

19.02.2014, 21:24 2334
Rubla rusească a atins ieri minimul istoric faţă de euro, forintul ungar s-a apropiat de cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, iar hrivna ucraineană s-a afundat până la minimul ultimilor cinci ani faţă de dolar într-un nou puseu al crizei financiare de pe pieţele emergente în care China, banca centrală a Rusiei şi cea a Ungariei şi violenţele din Ucraina au fost factori agravanţi.

Forintul a pierdut ieri 1,3% din valoare în raport cu euro, la 312,56 de unităţi pentru un euro, la o zi după ce banca centrală a Ungariei a redus, spre surprinderea pieţelor, dobânda de politică monetară de la 2,85% la 2,7%, cel mai scăzut nivel din istorie, potrivit Thomson Reuters.

Continuarea politicii de relaxare monetară contravine trendului care se accentuează pe pieţele emergente în care băncile centrale ale unor state precum Turcia au început să majoreze accentuat dobânzile. Ungaria este cel mai îndatorat stat din Europa de Est.

Lira turcească, randul sud-african şi rupia indiană, monedele unor economii emergente dependente de capitalul străin, s-au depreciat toate faţă de dolar.

Hrivna s-a depreciat la nivelul de 9 unităţi faţă de dolar, cel mai slab din ultimii cinci ani, dar dealerii au spus că tranzacţiile au fost reduse. Violenţele devenite mortale din Ucraina îi sperie pe investitori. Statul trebuie să ramburseze anul acesta datorii de 9 miliarde dolari, din care 3,6 miliarde dolari către FMI, în condiţiile în care rezervele valutare secătuite de banca centrală pentru susţinerea hrivnei sunt la minimul ultimilor opt ani, de 18 miliarde dolari.

Cea mai mare parte a datoriilor ajunge la scadenţă în prima jumătate a acestui an, conform Bank of America Merrill Lynch. La aceasta se adaugă 600 de milioane de dolari reprezentând dobânzi pentru datorii externe.

Rubla a căzut la minimul istoric faţă de euro, de 41,82 de unităţi pentru un euro, după ce autorităţile ruseşti au anulat licitaţii de obligaţiuni pentru a treia oară în mai puţin de o lună din cauza lipsei cererii. Deprecierea reflectă şi decizia ministerului de finanţe de a cumpăra valută pentru reîntregirea fondului de rezerve. Ministerul a anunţat că va începe să cumpere de pe pieţe valută echivalentă cu 100 de milioane de dolari zilnic.

Pe alte pieţe emergente, bahtul tai­landez a înregistrat cea mai mare de­preciere din ultimele şase luni, iar rupia indoneziană cel mai abrupt declin de după decembrie.

Tensiunile s-au resimţit şi pe bursele de acţiuni ale pieţelor emergente. Indicele Borsa Istanbul 100 a scăzut după ce banca centală a Turciei a menţinut de data aceasta dobânzile-cheie. Indicele MSCI Emerging Markets a pierdut 0,6% din valoare.

Nervozitatea investitorilor a fost agravată de faptul că în China autorităţile au decis să scoată fonduri din sistemul bancar trezind speculaţii că guvernul va înăspri politica monetară.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.02.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO