Business Internaţional

Furtunile mătură Europa, dar coafura lui Hollande rezistă

Furtunile mătură Europa, dar coafura lui Hollande rezistă

Autor: Bogdan Cojocaru

14.07.2016, 00:03 1389
Frizura de 10.000 de euro pe lună a lui François Hollande este poate cea mai vizibilă constantă printre sucelile preşedintelui francez.

Încă de la începutul anului oficiali de cel mai înalt rang din Franţa au promis că vor întinde covorul roşu pentru bancherii care vor vrea să părăsească City of London dacă Marea Britanie decide să iasă din UE. După votul pentru Brexit, guvernul de la Paris a promis să introducă cel mai favorabil regim fiscal pentru expaţi din Europa. „Vrem să construim capital financiară a viitorului“, spunea în urmă cu câteva săptămâni premierul Manuel Valls. Francezii nu fac niciun secret din faptul că vor să desfacă bucăţi mari din City of London, centrul financiar al Marii Britanii. Hollande s-a arătat deosebit de combativ în aceste eforturi, avertizând Londra că în urma Brexitului nu va mai fi centrul operaţiunilor de clearing pentru euro, una dintre cele mai mari pieţe din City-ul londonez.

Bancherii londonezi nu pot privi decât cu neîncredere, sau cel mult cu amu­zament, acest spectacol. Socialistul Hol­lande i-a catalogat pe bancheri „inamici“ publici în 2012, când propu­nea penalizarea bogaţilor cu o taxă de 75%. Acum Hollande promite schim­bări.

Britanicii au votat pentru Brexit tocmai pentru a-i pedepsi pe bancherii cu salarii prea mari.

Franţa are de mult timp relaţii neclare cu finanţele, moştenire a tradiţiei etatiste vechi şI a influenţelor marxiste. Aceasta s-a reflectat în retorica anticapitalistă care i-a ajutat pe socialişti să câştige alegerile în Franţa postbelică, a încurajat naţionalizările şi implementarea săptămânii de lucru 35 de ore.

Înainte de alegeri Hollande şi-a atras electoratul cu promisiuni socialiste puse în opoziţie cu interesele patronatului pe care acum, în lipsă de creştere economică, încearcă să-l atragă în planurile sale de relansare. Aceste eforturi au adus protestele de stradă de amploare din ultimele luni din marile oraşe franceze.

„În urmă cu patru ani, priveam cu groază cum se desfăşura un fel de revoluţie bolşevică. Nu a fost plăcut. Parisul a rămas prea mult în urmă şi îi va fi greu să recupereze. Ar fi un început bun să spună că lumea financiară nu este un duşman“, spune pentru Financial Times un executiv care lucrează la Paris pentru o bancă de investiţii americană.

Cât despre frizura lui Hollande, pe aceasta a adus-o în atenţie săptămânalul de satiră Le Canard Enchaîné, care scrie că frizerul preşedintelui Franţei are un salariu lunar de 9.895. Personajul, cu numele Olivier B, ar fi semnat cu şeful de cabinet al preşedintelui în mai 2012 un contract pe cinci ani. Luând în calcul aceste date, mandatul lui Hollande, care se încheie anul viitor, îi aduce frizerului un salariu brut total de  590.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO