Business Internaţional

Fuziunea unor giganţi: Japonezii de la Fujifilm preiau compania Xerox într-o tranzacţie de 6 mld de dolari, menită să reducă costurile de producţie într-o industrie care se îndepărtează de print

Fuziunea unor giganţi: Japonezii de la Fujifilm preiau...

Autor: Răzvan Botea

01.02.2018, 11:57 731

Compania japoneză Fujifilm urmează să preia Xerox într-o tranzacţie de 6,1 mld. dolari pentru a se extinde şi a scădea din costuri, relatează Reuters.

Achiziţia a fost anunţată miercuri şi vine în urma presiunilor puse pe compania Xerox de a găsi noi metode de creştere pe măsură ce aceasta se luptă pentru a-şi reinventa business-ul, într-o perioadă în care cererea pentru imprimarea pe hârtie continuă să scadă.

Cele două companii au susţinut că prin această achiziţie se aşteaptă la economiii de cel puţin 1,7 mld. dolari până în 2020.

Fujifilm deţine  75% din Fuji Xerox, cu o istorie de 50 de ani în vanzarea produselor şi oferirea serviciilor de fotocopiere. Fuji Xerox va cumpăra acţiunile de la Fujifilm contra sumei de 6,1 mld. dolari şi aceasta din urmă  va folosi banii aceştia pentru a achiziţiona 50,1% din compania Xerox. Planurile sunt ca tranzacţia să se încheie în iulie-august anul acesta.

Ambele companii s-au luptat cu vânzări slabe ale produselor pentru fotocopiat, pe măsură ce direcţia este către documentele vrtuale. Fujifilm a raportat o scădere a profiturilor operaţionale de 29,4% pentru operaţiunile de soluţii pentru documente.

Xerox a raportat de asemenea o pierdere netă de 196 mil. dolari în trimestrul al patrulea, în mare măsură datorat modificărilor fiscale din SUA, însă aceasta reflectă şi declinul operaţiunilor de printare.

„Aceasta a fost o decizie rapidă, însă o considerăm una creativă. Noua structură va fi un avantaj pentru a consolida cele trei companii”, a declarat directorul executiv al fujifilm, Shigetaka Komori.

 Noua structură va păstra numele de Fuji Xerox şi va funcţiona ca o subsidiară a Fujifilm, cu două sedii centrale, unul în SUA şi celălalt în Japonia. Va fi condusă de CEO-ul Xerox Jeff Jacobson şi directorul executiv al Fijifilm, Komori, va fi preşedinte.

Tranzacţia vine la mai puţin de un an de când Fujifilm a admis că are probleme în contabilitate, iar Komori susţine că standardele ridicate din conducerea Xerox vor fi benefice noii structuri.

Directorul executiv al Xerox a spus că cele două companii combinate vor atinge un nivel mai înalt în implementarea unor tehnologii noi şi vor creşte profiturile, în timp ce acţionarii Xerox vor beneficia de dividende speciale în valoare de 2,5 mld. dolari în urma acestei tranzacţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO