Business Internaţional

G20: 29 de bănci de importanţă sistemică vor fi obligate la rezerve de capital mai mari

G20: 29 de bănci de importanţă sistemică vor fi obligate la rezerve de capital mai mari

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

04.11.2011, 18:40 1071

Autorităţile de reglementare internaţionale au identificat 29 de bănci, dintre care 17 din Europa, care au o importanţă sistemică pentru sistemul financiar mondial şi vor fi obligate să deţină rezerve de capital mai mari cu 1-2,5 puncte procentuale faţă de alte instituţii de credit, transmite AFP.

Dintre băncile menţionate la reuniunea G20 de la Cannes, 17 sunt din Europa, 8 din Statele Unite şi 4 din Asia, se arată într-un comunicat al Fondului de Stabilitate Financiară (FSF).

Unele bănci din Uniunea Europeană sunt deja obligate să ajungă la o rată de adecvare a capitalului de 9% până la 30 iunie 2012, potrivit acordului de la Bruxelles de săptămâna trecută. Potrivit estimărilor Autorităţii Bancare Europene, aceste bănci vor avea nevoie de capital suplimentar de 106 miliarde de euro.

Între băncile europene de importanţă sistemică patru sunt din Franţa, respectiv BNP Paribas, Credit Agricole, Societe Generale şi BPCE, acestea fiind deja anunţate de preşedintele Nicolas Sarkozy.

Băncile germane Deutsche Bank şi Commerzbank se află şi ele pe listă.

Alte patru bănci sunt din Marea Britanie, între care HSBC Holdings şi Royal Bank of Scotland Group.

Pe listă mai figurează din Europa ING (Olanda), Banco Santander (Spania), UniCredit (Italia) şi UBS (Elveţia).

Goldman Sachs, JP Morgan şi Citigroup se află între băncile americane anunţate, iar între instituţiile de credit din Asia se numără Bank of China.

Lista nu este definitivă, ci va fi actualizată anual şi publicată în noiembrie.

Deocamdată pe această listă figurează numai bănci, dar este posibil ca în viitor să fie incluse şi alte companii financiare.

Aceste bănci, al căror faliment poate afecta întreaga economie, vor fi obligate de la sfârşitul lui 2012 să se conformeze unui regim special de demontare a operaţiunilor în caz de dificultăţi.

Decizia privind creşterea ratei de adecvare a fost aprobată de G20 în tandem cu măsuri de asigurare a demontării ordonate a băncilor falimentare şi de protejare a contribuabililor de costuri.

Între aceste măsuri se află şi dreptul autorităţilor de reglementare de a impune pierderi creditorilor neasiguraţi ai băncilor afectate de criză.

Autorităţile de reglementare vor astfel să evite o repetare a dramei derulate în timpul crizei financiare, când prăbuşirea Lehman Brothers în 2008 a provocat un cutremur în economia mondială.

"Marea lecţie a crizei a fost că lumea are nevoie de un sistem de demontare a instituţiilor financiare, indiferent de mărime, dacă are probleme", a explicat preşedintele FSF, Mario Draghi.

Odată ce recomandările vor deveni lege, aceste norme vor da autorităţilor naţionale puterea de a interveni rapid şi decisiv pentru "a desface ordonat o companie de importanţă sistemică aflată în faliment", a adăugat Draghi, care a devenit la 1 noiembrie preşedintele Băncii Centrale Europene.

Autorităţile de reglementare au impus anul trecut tuturor băncilor, prin intermediul regulilor internaţionale Basel III, o rată de adecvare a capitalului de 7%, faţă de nivelul minim anterior de numai 2%.

Necesarul suplimentar de capital va trebui îndeplinit treptat în perioada 2016-2018. Băncile care nu vor respecta noile reguli vor fi supuse unor restricţii privind plata dividendelor şi bonusurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO