Business Internaţional

GALERIE FOTO: Cum arată Changi din Singapore, aeroportul cu sală de teatru, grădină, piscină pe acoperiş şi mai multe spa-uri

GALERIE FOTO: Cum arată Changi din Singapore, aeroportul...

Autor: Alexandra Cepăreanu

17.06.2018, 11:00 1175

Timp de şase ani la rând, Aeroportul Changi din Singapore a rămas în topul aeropoartelor din lume, potrivit Skytrax, un referent din Marea Britanie care clasează aeroporturile încă din 1999, potrivit  Business Insider.

Această analiză a fost realizată pe un eşantion de 13,73 de milioane de oameni care au răspuns la chestionarul companiei, pe o perioadă de şase luni. 

Unul dintre jurnaliştii publicaţiei Business Insider a vizitat Aeroportul Changi din Singapore şi povesteşte că acesta are foarte multe facilităţi – o sală de teatru, o grădină, o piscină pe acoperiş şi mai multe spa-uri. „În timp ce majoritatea aeroporturilor sunt infernale, tolerabile în cel mai bun caz”, a spus Harrison Jacobs, journalist la Business Insider.

„La Terminalul 4 din Changi, care a fost deschis în octombrie anul trecut, am făcut 15 minute de la taxi până la poarta de îmbarcare. Pentru cineva obişnuit să treacă prin linii de securitate interminabile la Aeroportul Internaţional John F. Kennedy din New York, Changi a fost o revelaţie”, a spus jurnalistul.

Aeroportul Changi din Singapore este unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din lume, deservind 62,2 milioane de pasageri anul trecut. Este un hub important pentru zborurile spre Asia şi „recent am zburat prin Changi de trei ori. Am auzit că a fost evaluat aeroportul de top din lume, dar nu eram sigur la ce ar trebui să mă aştept”.

Aeroportul are o mulţime de facilităţi pentru relaxare. Există cinematografe gratuite unde rulează filme de primă mână în Terminal 2 şi Terminal 3. „În timp ce eram în oraş, <Justice League>, <The Post> şi <Despicable Me 3> erau în rulaj”.

Terminalul 1 are o piscină pe acoperiş, la care călătorii pot avea acces pentru aproximativ 13 dolari. De asemenea, are jacuzzi, duşuri şi un bar.

Terminalul 3 are un loc cu tematică din anii 1960, care imită monştrii din Hong Kong, cunoscuţi în lumea întreagă, unde vânzătorii pregătesc specialităţi locale pe care le vând la preţuri accesibile.

Există o grămadă de grădini şi atracţii naturiale la toate terminalele. Singapore se numeşte „Oraşul dintr-o grădină" datorită numărului mare de parcuri, grădini şi verdeaţă răspândite pe întreg teritoriul. Partea verde a oraşului Singapore se extinde până la aeroport cu grădina de floarea soarelui, la Terminalul 2 şi şi grădina fluturilor de la Terminal 3, unde călătorii pot vedea mai mult de 1.000 de fluturi exotici.

„Dar, pentru a fi sincer, nu am experimentat niciodată aceste facilităţi. Toate zborurile mele au trecut prin Terminalul 4, care este cel mai nou terminal al aeroportului”. Acesta a fost deschis în octombrie şi găzduieşte acum zboruri din Vietnam Airlines, Cathay Pacific, Cebu Pacific Air, Corean Air, Spring Airlines şi AirAsia. Este proiectat să gestioneze 16 milioane de pasageri pe an.

Conceptul din spatele Terminalului 4, potrivit directorului de comunicaţii Dennis Yim, este acela de a lua cele mai bune elemente de la celelalte terminale ale aeroportului şi de a încerca să facă o experienţă cât mai neîngrădită. Construcţia Terminalului 4 a costat 737,5 milioane de dolari şi deţine tehnologie de vârf pentru a crea o experienţă „fără contact".

„Când am intrat, primul lucru pe care l-am observat a fost cât de înalte erau plafoanele şi cât de deschisă era zona de check-in”.

Există chioşcuri automate pentru verificarea şi imprimarea etichetelor pentru bagaje şi a panourilor de îmbarcare.

Aeroportul are tone de magazine şi restaurante. Deoarece aeroportul este atât de accesibil - la aproximativ 20 de minute de mers cu maşina de centru - mulţi oameni care stau în Singapore vin doar pentru a face shopping sau pentru a mânca, în special în timpul sărbătorilor. „Nu strică faptul că magazinele din aeroport nu percep taxe”.

„Procesul securitate a fost partea cea mai spirituală pentru mine. Sunt obişnuit să aştept la cozi fără sfârşit, în timp ce toată lumea îndepărtează centurile, pantofii, cheile, laptopurile şi camerele. E obositor. Dar terminalul 4 utilizează un nou sistem de scanare CT care elimină necesitatea de a scoate electronice. Astfel, procesul este mult mai rapid”.

Pe holul care dă spre baie este amplasat un aparat de la care trecătorii pot să ia o sticlă, pe care o pot umple cu apă de la aparatul de lângă.  Staţia de apă potabilă are apă caldă, la „temperatura camerei” sau rece. „Este foarte folositor călătorilor care vor să îşi facă un ceai înainte de decolare”.

Punctul central al terminalului este o faţadă care descrie arhitectura clasică Singapore Peranakan. Magazinele de sub faţadă sunt în mare parte lanţuri clasice din Singapore, cum ar fi Old Chang Kee. Cele două faţade centrale sunt constituite din ecrane LED care afişează un spectacol care povesteşte despre cultura Peranakan, care a apărut de la imigranţi chinezi care s-au mutat în Singapore şi Malaezia cu mai multe secole în urmă.

La etajul al doilea al terminalului se află un muzeu în miniatură care predă istoria Peranakan. Muzeul a fost realizat în colaborare cu Consiliul Patrimoniului Naţional.

Cupola are grădini interioare, 300 de magazine şi restaurante, un Yotel, o grădină cu baldachin inspirată de pădurile tropicale, labirinturi şi cea mai înaltă cascadă din lume. Dacă Singapore nu este atentă, aeroportul va fi în curând destinaţia turistică de top a oraşului.

 

Timp de şase ani, Aeroportul Changi din Singapore a rămas în topul aeropoartelor din lume, potrivit Skytrax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO