Business Internaţional

Gâsca sau ouăle de aur: În timp ce companiile recrutează cei mai buni studenţi din domeniul inteligenţei artificiale, universităţile se plâng că nu pot concura cu salariile din multinaţionale

sursa foto: The Guardian

Autor: Alex Ciutacu

10.11.2017, 20:14 814

În toată lumea, cercetătorii şi studenţii specializaţi în IT şi inteligenţă artificială sunt ademeniţi dinspre mediul academic spre sectorul privat, unde le sunt prezentate oferte de nerefuzat, ceea ce duce la o scădere a capabilităţii mediului academic.

Potrivit unui sondaj realizat de The Guardian asupra universităţilor de top din Marea Britanie, firmele din domeniul hi-tech angajează experţi în inteligenţă artificială într-un ritm incredibil, alimentând o „secetă de creiere”, care a lovit deja domeniul cercetării şi al educaţiei.

Un exemplu este cazului unui student de la Şcoala Doctorală a universităţii Imperial College London care, după ce a lucrat cu profesoara sa timp de trei ani, într-o zi a început să nu mai apară la laborator. În cele din urmă, când profesorul a reuşit să contacteze studentul, a aflat că acesta s-a lăsat de studii pentru un salariu de şase cifre la Apple.

„I s-a oferit o sumă atât de mare de bani încât s-a oprit din toate proiectele şi a plecat. Este de cinci ori salariul pe care îl oferim noi. Este de necrezut. Nu avem cum să concurăm cu aşa ceva”, spune Maja Pantic, profesor la Imperial College London.

Un director de universitate a atras atenţia cu privire la faptul că lipseşte generaţia de academicieni care, în mod normal, ar educa studenţii mai tineri şi care ar trebui să fie forţa creativă din spatele proiectelor de cercetare.

Dar impactul secetei ar putea fi resimţit mult mai departe de graniţele mediului academic. Pantic spune că majoritatea cercetătorilor de top din domeniul inteligenţei artificiale s-au mutat către o serie restrânsă de companii, ceea ce înseamnă că abilităţile şi experienţa lor nu a fost împărtăşită societăţii.

„Acest lucru reprezintă o problemă deoarece doar un parcurs general, o evoluţie la nivelul societăţii a tehnologiei de inteligenţă artificială poate limita efectele disruptive şi negative pe care această tehnologie le poate aduce, mai degrabă decât concentrarea acestor pionieri în câteva companii”.

Ea este îngrijorată că giganţii din domeniul hi-tech creează un decalaj major între salariile oferite specialiştilor în inteligenţă artificială, faţă de restul pieţei muncii. Înainte de a lua o decizie privind modalitatea prin care companiile îşi plătesc taxele, guvernele ar trebui să creeze un sistem, asemănător cu cel nordic, prin care să limiteze salariile oferite de corporaţii.

Majoritatea cercetătorilor de top s-au mutat la Google, Amazon, Facebook şi Apple. „Crema mediului academic a fost cumpărată şi asta este îngrijorător. Dacă aceste companii nu îşi plătesc taxele asta este o problemă pentru guvern. Apoi guvernul nu are destui bani pentru a educa oamenii, sau pentru a investi în mediul academic, şi se generează un cerc vicios”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO