Business Internaţional

Gazprom ar putea reduce anul viitor preţurile la gaze pentru clienţii europeni

Gazprom ar putea reduce anul viitor preţurile la gaze pentru clienţii europeni

Autor: Radu Bostan

25.12.2012, 14:00 878

Producătorul rus de gaze naturale Gazprom va livra gaze mai ieftine Europei începând de anul viitor, în urma presiunilor din partea clienţilor şi a concurenţei, scrie Thomson Reuters, citând o sursă din companie.

Noile preţuri se vor situa în jurul cifrei de 370 dolari pe mia de metri cubi, faţă de peste 400 dolari cât au plătit clienţii europeni monopolului rus anul acesta. Nivelul nou ar fi echivalent cu un preţ pe piaţa spot de circa 26 euro (34,22 dolari) per megawatt-oră (MWh), mai mic decât preţul spot din Germania de 27 euro per MWh.

Scăderea livrărilor de gaze naturale destinate Europei cu aproape 10% în perioada ianuarie-noiembrie faţă de anul anterior arată că Gazprom îşi pierde principala piaţă de exporturi, a spus Thierry Bros, analist la Societe Generale. Încasările de la clienţii europeni reprezintă 80% din veniturile Gazprom.

"Preţul minim pentru piaţa europeană pe care l-ar putea practica Gazprom ar fi 160 dolari pe mia de metri cubi, ceea ce înseamnă că Gazprom are spaţiu pentru a reduce preţul şi mai mult", a arătat Bros.

Potrivit sursei, volumul de gaze naturale exportat în Europa va creşte la 152 miliarde de metri cubi anul viitor, de la puţin peste 140 miliarde de metri cubi în 2012.

Gazprom încearcă să-şi apere poziţia dominantă pe piaţa europeană de "ameninţările" din partea furnizorilor de gaze naturale lichefiate şi de proiectele de import a gazelor din Asia Centrală. Confruntat şi cu cererea mai scăzută cauzată de încetinirea activităţii economice în Europa, gigantul rus a oferit recent mici reduceri de preţ câtorva clienţi europeni.

Compania poloneză de utilităţi PGNiG a obţinut în noiembrie o factură cu 10% mai mică la gazele ruseşti, în schimbul închiderii unei acţiuni împotriva Gazprom la Curtea de Arbitraj de la Stockholm, în care acuza că preţul plătit de Polonia pentru gazele ruseşti este cel mai mare din Europa. În încercarea de a menţine presiunea asupra Rusiei în disputa asupra preţului gazelor, Polonia a ameninţat că va chema Gazprom din nou în faţa curţii de arbitraj dacă nu este inclusă în viitoarea rundă de discount-uri, notează Business New Europe. Avertismentul a fost emis după ce presa poloneză a relatat că de preţul mai mic ar urma să beneficieze doar consumatorii din Europa de Vest, care oricum sunt mai puţin dependenţi de gazele ruseşti.

Eforturile altor state mici, dependente de importurile din Rusia, precum Lituania, de a obţine preţuri mai reduse, se bucură de sprijin indirect şi de la Bruxelles. Uniunea Europeană cere insistent Rusiei ca giganticele proiecte de infrastructură Nord Stream şi South Stream să permită accesul furnizorilor terţi. Comisia Europeană a deschis în septembrie o anchetă pentru a determina dacă Gazprom obstrucţionează concurenţa pe pieţele de energie din Europa Centrală şi de Est.

România îşi acoperă aproximativ o treime din consumul de gaze prin importuri de la Gazprom, dar nu direct, ci prin două firme intermediare agreate de monopolul rus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO