Business Internaţional

GDF Suez: Trebuie redusă viteza cu care Europa construieşte ferme eoliene şi de panouri solare

Gérard Mestrallet, directorul general al GDF Suez: O capacitate de producţie de energie din gaze naturale echivalentă cu cea a 30 de centrale nucleare a fost închisă în Europa în ultimii ani.

Gérard Mestrallet, directorul general al GDF Suez: O capacitate de producţie de energie din gaze naturale echivalentă cu cea a 30 de centrale nucleare a fost închisă în Europa în ultimii ani.

Autor: Bogdan Cojocaru

11.09.2013, 20:31 4299

Subvenţiile mult prea generoase pentru energie regenerabilă care încarcă facturile la curent electric sunt una dintre cele mai mari probleme ale sectorului european al energiei, consideră Gérard Mestrallet, directorul ge­neral al GDF Suez, care atrage atenţia că trebuie redusă viteza cu care Europa constru­ieşte ferme eoliene şi de panouri solare. GDF Suez este cel mai mare producător de energie din lume.

„Trebuie să reducem viteza cu care Europa construieşte noi ferme eoliene şi de panouri solare. În aceste moment, dezvoltarea nu este sustenabilă“, a spus Mestrallet. El consideră că dezvoltarea anumitor energii regenerabile nu mai are nevoie de subvenţii de la bugetul public, iar sprijinul guvernelor ar trebui „limitat la tehnologii care nu au ajuns la maturitate, precum energia valurilor şi mareelor“, scrie Financial Times.

Mestrallet şi Paolo Scaroni, directorul general al grupului italian Eni, i-au reprezentat pe cei mai mari producători europeni de energie în faţa membrilor Parlamentului European, cărora le-au propus modificări în strategia energetică a UE. Ei au avertizat că producătorii îşi pierd încrederea în politicile legate de energie din cauza incertitudinilor şi de aceea nu mai investesc, notează agenţia UPI. „Rezultatul este că industria europeană nu-şi poate îndeplini pe deplin rolul de sursă de creştere şi de locuri de muncă şi nici nu poate avea un rol important în legarea unui dialog cu ţările producătoare“, au spus cei doi. Ei au adăugat că siguranţa aprovizionării cu energie nu mai este garantată, că emisiile de CO2 sunt în creştere, iar energia se scumpeşte rapid.

Mestrallet şi Scaroni le-au explicat parlamentarilor europeni că producătorii de energie vor standardizarea regulilor la nivelul UE şi un program prin care să fie finanţate programele de infrastructură energetică. Ei consideră că ar fi mai bine să fie utilizată capacitatea de producţie existentă decât să fie subvenţionată una nouă.

„Pentru consumatorii europeni trebuie să se facă în aşa fel încât să poată beneficia de energie care există protejând mediul pe cât de bine este posibil şi respectând alte două obiective ale UE, competitivitatea şi siguranţa aprovizio­nării“, au declarat directorii.

Companiile europene de utilităţi au fost afectate de criza economică de pe continent care a tăiat cererea de energie şi de creşterea ponderii în producţie a energiei regenerabile, care a erodat competitivitatea centralelor tradiţionale care ard gaze naturale şi cărbune.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO