Business Internaţional

GE pune în scenă drama amputării diviziei financiare, iar spectatorii de pe Wall Street aplaudă în picioare

GE pune în scenă drama amputării diviziei financiare,...

Autor: Bogdan Cojocaru

20.04.2015, 20:21 1987
Acum Immelt face din nou titlurile ziarelor: va amputa problematica divizie financiară şi va readuce compania la rădăcinile industriale. Planul pare să-l încânte chiar şi pe „terminatorul“ Jack Welch, fostul CEO al GE şi un critic al lui Immelt. Ca şef la GE, Welch a concediat mii de angajaţi şi a eliminat câteva straturi din ierarhia de management, ceea ce i-a adus numele de „Neu­tron Jack“.

Manevra lui Immelt va inversa una din marile iniţiative strategice din timpul lui Welch, construirea unei imense instituţii financiare în interiorul unui bastion al industriei, scrie The New York Times.

Ceea ce face acum Immelt, care l-a înlocuit pe Welch în urmă cu 13 ani, reprezintă una dintre cele mai radicale schimbări din istoria de 123 de ani a emblematicului conglomerat. GE va vinde sau se va despărţi de cea mai mare parte a GE Capital, o divizie care a împins grupul în probleme financiare în timpul marii crize, dar care în 2013 i-a adus aproape jumă­tate din venituri. Aceasta este o tentativă de a îmbunătăţi câştigurile pentru investitori şi urmează după câţi­va ani de critici pentru performan­ţele slabe ale acţiunilor companiei, notează Fi­nancial Times.

Sub conducerea lui Immelt, acţiunile GE au pierdut aproape 30% din valoare, în timp ce indicele bursier S&P 500 a urcat cu 93%, iar cotaţiile titlurilor concurenţilor Honeywell, United Technologies şi Siemens s-au dublat.

GE va renunţa la afaceri reprezentând trei sferturi din activele GE Capital, din domenii precum creditarea pentru firmele mici şi mijlocii. Cumpărătorii nu se lasă aşteptaţi. Primii sunt firma de private equity Blackstone şi banca Wells Fargo. „Îmi place pachetul. Pare o mişcare deşteaptă şi potrivită pentru peisajul financiar în transformare“, a spus Welch. Bătrânul CEO, un omuleţ plin de energie, a condus GE timp de 20 de ani, prin vremuri caracterizate de dereglementare, de intensificarea concurenţei la nivel global şi de ascensiunea economiei financiare, al cărei pionier a fost Wall Streetul. Tacticile lui Welch au fost imitate la scară mare, iar succesul lor l-au făcut unul dintre cei mai admiraţi executivi din generaţia sa.

 

„Iubim GE Capital, am crescut cu ea“

Singurele ope­raţiuni fi­nan­ciare care vor fi reţinute sunt cele de leasing care sunt legate direct de operaţiunile de producţie industrială ale GE, care face echipamente variind de la motoare pentru avioane la scannere medicale.

Până în 2018, GE se aşteaptă ca operaţiunile industriale să genereze 90% din profit.

Investitorii de pe Wall Street au aplaudat şi ei planul. Înlăturarea serviciilor financiare va face disponibil suficient capital pentru ca GE să le plătească acţionarilor până la 90 de miliarde de dolari.

Prin vânzarea acestor active, GE mai împuşcă un iepure, unul mai urât. Amputarea celei mai părţi a serviciilor financiare va face ca conglomeratul să-şi piardă statutul de „instituţie financiară de importanţă sistemică“ pe care i l-au dat autorităţile americane.

Immelt a explicat că decizia de a tăia GE Capital este una sentimentală pentru executivii companiei. „Iubim GE Capital, am crescut cu ea. Aceste situaţii creează întotdeauna emoţii“, a spus el.

GE, la baza istoriei căreia stă inventatorul Thomas Edison, a intrat în afacerile financiare în anii 1930, când a început să furnizeze credite de consum pentru a ajuta la finanţarea vânzării aparatelor electrice pe care le producea.

Immelt s-a specializat în „ampu­tări“, CEO-ul înlăturând operaţiunile cu marje reduse precum cele de media, de finanţare şi de aparate electrocasnice în favoarea unităţilor industriale cu marje mari care vând în întreaga lume tehnologie pentru infrastructură.

Rezistenţa GE, spun experţii, se datorează capaci­tă­ţii conglomeratului de a-şi pre­găti managerii ta­lentaţi.

„Pieţele se schimbă mereu, dar motorul de leadership al GE este puternic, iar compania şi-a ales con­du­că­torii destul de bine – nu întotdeauna au fost decizii predictibile“, a explicat Michael Useem, directorul Centrului de Leadership al Universităţii Pennsylvania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO