Business Internaţional

George Soros: Cum poate UE să salveze Ucraina, dar şi pe sine

George Soros

George Soros

Autor: Liviu Popescu

02.06.2014, 00:04 2560

Într-un articol publicat pe site-ul Project Syndicate, miliardarul american George Soros, unul dintre cei mai faimoşi investitori la nivel mondial, explică modul în care UE ar putea salva Ucraina prin măsuri luate prompt şi convingător la nivel european precum poliţe de asigurare de risc politic gratuite acordate investitorilor.

Alegerile europarlamentare şi cele preşedinţiale din Ucraina au avut rezultate contrastante. Alegătorii europeni şi-au exprimat nemulţumirea faţă de modul în care funcţionează Uniunea Europeană, în timp ce ucrainenii şi-au demonstrat dorinţa de a se apropia de Europa. Liderii şi cetăţenii europeni ar trebui să se gândească la ce înseamnă aceste rezultate şi la cum ar putea măsurile de ajutor pentru Ucraina să ajute UE, scrie Soros.

UE a fost iniţial concepută ca o asociere tot mai strânsă a statelor suverane care erau dispuse să împartă o parte din drepturile suverane pentru binele comun.

A fost un experiment curajos al sistemului guvernanţei internaţionale şi al statului de drept, o entitate sui generis (unică în felul său) care viza înlocuirea naţionalismului şi folosirea forţei.

Însă din nefericire criza europeană a transformat UE într-un sistem total diferit: o relaţie între creditori şi debitori prin care ţările creditoare impun condiţii pentru a-şi menţine autoritatea. Având în vedere prezenţa scăzută la vot la alegerile europarlamentare şi dacă sprijinul dat de alegători premierului italian Matteo Renzi este adăugat votului anti-UE, se poate trage concluzia că majoritatea cetăţenilor se opun actualelor condiţii.

În timp ce îndrăzneţul experiment european cu guvernanţa internaţională se clatină, Rusia devine treptat un rival periculos al UE, cu ambiţii geopolitice globale şi dispus să folosească forţa.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, exploatează ideologia etnică naţionalistă pentru a-şi consolida regimul.

Anexarea Crimeei, fost teritoriu ucrainean, l-a făcut popular în Rusia, iar eforturile sale de a diminua dominaţia globală a SUA, în mare parte prin parteneriatul comercial cu China, au avut consecinţe favorabile la nivel mondial.

Însă chiar şi regimul egoist al lui Putin este în contradicţie cu obiectivele strategice ale Rusiei: statul rus ar putea beneficia mai mult de pe urma unei colaborări strânse cu UE şi SUA, iar folosirea represiunii în Rusia şi Ucraina este contraproductivă.

Situaţia economică a Rusiei se înrăutăţeşte, în pofida preţului ridicat al petrolului, ca urmare a ieşirii capitalului din ţară, iar urmările acţiunilor violente de pe Maidan, Kiev, au dus la consolidarea poziţiei Ucrainei, care este decisă să nu devină parte a unui nou imperiu rus.

Succesul unui nou stat ucrainean ar putea fi o posibilă ameninţare la adresa autorităţii lui Putin în Rusia. Acesta este motivul pentru care liderul rus a încercat atât de greu să destabilizeze Ucraina prin încurajarea separatiştilor pro-ruşi din estul ţării. Dar planul lui Putin pare că nu funcţionează întrucât un oligarh rus, un influent şi controversat industriaş din Donbas, mobiliează oamenii împotriva separatiştilor pro-ruşi şi îl forţează astfel pe liderul rus să accepte rezultatul recentelor alegeri prezidenţiale ucrainene şi să evite astfel sancţiuni suplimentare.

Dar Moscova are şi alte modalităţi prin care poate destabiliza noua Ucraină, nu foarte dificil de aplicat având în vedere că forţele de securitate, după ce au servit sub regimul corupt al fostului preşedinte Viktor Yanukovici, sunt demoralizate şi nu neapărat loiale noii conduceri.

Toate acestea s-au petrecut într-un ritm foarte rapid. Atât UE cât şi SUA sunt preocupate de rezolvarea problemelor interne şi rămân în mare măsură neatente la pericolele pe care le poate aduce Rusia din perspective geopolitice şi ideologice.

Într-o primă măsură Occidentul ar putea contracara efoturile Rusiei de a destabiliza Ucraina. Pactul fiscal european şi alte norme care  limitează scopul măsurilor de aplicare de asistenţa guvernamentală ar trebui să reprezinte imboldul pentru o gândire europeană strategică.

Cea mai eficientă măsură este ca investitorii şi cei care au afaceri în Ucraina să primească gratuit poliţe de asigurări de risc politic. În felul acesta economia ar fi păstrată în funcţiune, în pofida turbulenţelor politice, şi le-ar demonstra ucrainienilor că atât UE cât şi SUA sunt de partea lor. Afacerile vor invada piaţa nou deschisă şi promiţătoare dacă acestea vor fi pe deplin compensate pentru pierderile cauzate din cauza evenimentelor politice.

Asigurarea de risc politic este prea complexă pentru a se dezvolta în viitorul apropiat, însă asigurări de acest tip deja există. Grupul german privat de asigurare şi reasigurare Euler Hermes oferă astfel de poliţe de ani de zile. La fel şi instituţiile guvernamentale, cum ar fi Agenţia Multilaterală de Garantare a Investiţiilor a Băncii Mondiale şi Administraţia Publică a SUA pentru Invesiţii Străine Private. Însă aceşi asiguratori trebuie să ceară tarife substanţiale pentru a acoperi costurile de reasigurare.

În faţa unor prime mari, majoritatea afacerilor ar opta să aştepte ca furtuna să treacă. De aceea, guvernele respective trebuie să preia funcţia de reasigurare şi să-şi folosească agenţiile numai pentru a gestiona poliţele de asigurare. Ele ar putea garanta pierderile în acelaşi mod cum garantează pentru Banca Mondială:  fiecare guvern ar aduce o infuzie de capital modestă proporţională şi s-ar angaja ca restul banilor să reprezinte capital nevărsat disponibil dacă şi când pierderile ar fi plătite.

UE ar trebuie astfel să modifice pactul fiscal pentru a scuti de plata taxelor capitalul subscris nevărsat şi să permită ca pierderile să fie amortizate întrun anumit număr de ani. Garanţiile de acest fel au o caracteristică aparte: cu cât sunt mai convingătoare, cu atât este mai probabil ca ele să fie invocate iar costul reasigurării se poate diminua. Banca Mondială este exemplul viu. Acţionând prompt şi convigător, UE ar putea salva Ucraina şi pe sine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO