Business Internaţional

Germania ar putea schimba reforma salariului minim din cauza refugiaţilor

De salariul minim profită cel mai mult oamenii care lucrează în restaurante şi baruri. Însă în acest sector încearcă să-şi  găsească de lucru mulţi dintre refugiaţii veniţi în Germania. Unii dintre ei lucrează ca ucenici neplătiţi

De salariul minim profită cel mai mult oamenii care lucrează în restaurante şi baruri. Însă în acest sector încearcă să-şi găsească de lucru mulţi dintre refugiaţii veniţi în Germania. Unii dintre ei lucrează ca ucenici neplătiţi

Autor: Bogdan Cojocaru

18.12.2015, 00:03 1148

Economiştii conservatori din Germania au avertizat că introducerea unui salariu minim pe economie ar distruge 800.000 de locuri de muncă.

Însă economia germană, cea mai mare din Europa, s-a adaptat bine iniţiativei istorice şi după un an de la introducerea salariului minim se discută dacă nu cumva de la încasarea lui ar trebui exceptaţi refugiaţii, scrie Deutsche Welle.

Industria hotelieră este un exemplu de adaptare. „Am reuşit să acoperim creşterea salariilor prin impulsionarea vânzărilor şi activităţilor de marketing. Şi avem şi o rată de ocupare mai mare a camerelor“, spune un patron de hotel. „Ne-am îmbunătăţit produsul renovând camerele şi majorând preţurile. Astfel, veniturile noastre au crescut şi am putut acoperi costurile mai mari cu personalul.“

Aceasta se aplică întregii industrii hoteliere, unde în 2015 au fost create peste 10.000 de locuri adiţionale de muncă. După introducerea salariului minim pe economie, de 8,5 euro pe oră începând cu 1 ianuarie 2015, un îngrijitor spune că îşi permite acum, spre exemplu, să meargă în vacanţă şi abonamente mai bune de internet şi telefonie mobilă. Şoferii de taxi nu sunt atât de mulţumiţi de salariul minim. În pofida creşterii preţurilor cu 25%, puţini dintre ei profită de aceste majorări.

„Când nu avem clienţi, suntem trecuţi ca făcând pauză. Am semnat un contract prin care m-am angajat să nu aduc mai puţin de 20 de euro pe oră. Dar acest lucru nu este întotdeauna posibil“, explică un şofer.

De aceea, mulţi şoferi de taxi trebuie să recurgă la trucuri pentru a acoperi salariul minim. Câteva sute de taximetrişti şi-au pierdut locurile de muncă din Berlin.

„Salariul minim nu funcţionează bine în industria taximetriei deoarece aceasta funcţionează pe bazele comisioanelor câştigate. Şoferii câştigă întotdeauna un procent din venitul total“, spune o şoferiţă.

De salariul minim profită cel mai mult oamenii care lucrează în restaurante şi baruri. Însă în acest sector încearcă să-şi găsească de lucru mulţi dintre refugiaţii veniţi în Germania. Unii dintre ei lucrează ca ucenici neplătiţi. Mulţi experţi economici cer acum ca salariul minim să fie suspendat pentru ca refugiaţii să-şi găsească locuri de muncă mai uşor. Salarii mai mici ar însemna locuri de muncă pentru toată lumea, inclusiv pentru refugiaţi. Mulţi dintre refugiaţi depind acum de ajutoarele sociale. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO