Business Internaţional

Germania critică politica iresponsabilă a băncii centrale europene: „BCE şi-a epuizat muniţia mult prea devreme şi a redus prea mult ratele”

Germania critică politica iresponsabilă a băncii...

Autor: Liviu Popescu

08.09.2014, 00:04 577

Economiştii europeni au păreri împărţite privind măsurile luate de Banca Centrală Europeană (BCE) de a reduce rata dobânzii de politică monetară de la 0,15% la minimul record de 0,05% şi de a lansa un program de achiziţii de obligaţiuni garantate cu active din sectorul privat. Fostul preşedinte al BCE, francezul Jean-Claude Trichet, a avertizat că injectarea unei cantităţi nelimitate de lichidităţi cu o rată a dobânzii aproape de zero are “consecinţe contraproductive neintenţionate” şi a atras atenţia asupra riscurilor apariţiei unor bule, dar a menţionat că programul de achiziţii de active “este foarte important”.

Economiştii din Germania, cea mai mare economie din Europa, şi-au exprimat scepticismul faţa de decizia BCE de a lansa programul de achiziţii de active, în mare parte deoarece aceştia văd în acest program un mijloc de a susţine economiile risipitoare din sudul Europei pe cheltuiala Germaniei, un stat cumpătat, scrie CNBC.

Hans-Werner Sinn, preşedintele Institutului de Cercetare Economică IFO, unul dintre cele mai influente think tank-uri economice din Germania, a spus că noul program de achiziţii este în afara competenţelor financiare ale BCE şi se face pe cheltuiala cetăţenilor europeni, care vor suporta riscul. El a adăugat că reducerea surprinzătoare a dobânzii de politică monetară nu va avea impact asupra economiei din regiune. “BCE şi-a epuizat muniţia mult prea devreme şi a redus prea mult ratele dobânziilor. Acum se află într-o capcană a lichidităţii”, consideră Sinn.

Statele “periferice” ale zonei euro care se confruntă cu probleme economice au înclinat să fie de acord cu deciziile BCE de impulsionare a creşterii economice. Economia Italiei, a treia ca mărime din zona euro, a intrat în recesiune în al doilea trimestru, în condiţiile în care la sfârşitul anului trecut ieşise din recesiunea în care era împotmolită din 2011, cu o creştere a PIB-ului de 0,1%. Carlo Messina, directorul general al băncii Intesa Sanpaolo, a doua ca mărime din Italia, a spus după anunţul BCE că noua măsură ar putea aduce mai multă încredere în rândul investitorilor, ceea ce ar avantaja sectorul financiar italian.

“Acest lucru ar putea majora cererea de creditare a economiei reale, întrucât este doar o altă pârghie pentru creşterea cererii de produse, şi deci, şi a PIB-ului”, consideră Messina.

Lorenzo Bini Smaghi, fost membru al Consiliului Executiv al BCE, s-a arătat de asemenea favorabil programului de achiziţii de active.

“Cum creezi lichiditate? Achiziţionezi active şi injectezi lichiditatea în sistem. Observăm că SUA, Japonia şi multe alte ţări au urmat acestă cale. BCE a fost singura instituţie care nu a făcut acest lucru în trecut din cauza unor motive bine întemeiate. Inflaţia este aproape de 0%, ce mai aşteptăm?”, consideră Bini Smaghi.

Kenneth Rogoff, profesor de economie la Universitatea Harvard, a spus că preşedintele BCE Mario Draghi a mers “cât de departe a putut” cu aceste măsuri. “Draghi încearcă să trimită un semnal despre ce va urma în viitor”, consideră Rogoff. El a adăugat că cea mai mare luptă a BCE va fi stabilizarea sectorului bancar din zona euro. BCE analizează de luni de zile circa 130 de “instituţii financiare de importanţă sistemică” şi derulează teste de stres pentru a vedea dacă băncile sunt destul de rezistente pentru a face faţă unei viitoare crize. Raportul va fi publicat luna viitoare. Tot atunci, BCE va publica noile cerinţe de majorare a capitalului pentru bănci.  “Acest lucru va fi extrem de dureros pentru BCE deoarece va trebui să le solicite băncilor să-şi întărească capitalul”, consideră Rogoff.

Draghi a anunţat că programul de achiziţii de active nu a fost acceptat în unanimitate de membrii consiliului guvernator, unii dintre aceştia fiind de acord cu aceste decizii, alţii susţinând  că măsurile sunt inutile şi nepotrivite. Au fost şi membri care au făcut presiuni pentru măsuri şi mai “neconvenţionale” de stimulare economică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO