Business Internaţional

Germania: datoriile nemţilor au scăzut simbolic, iar celebrele IMM-uri se pregătesc de accelerarea investiţiilor şi a creării de locuri de muncă

Germania: datoriile nemţilor au scăzut simbolic, iar...

Autor: Catalina Apostoiu

05.01.2018, 00:04 341

Eforturile Berlinului în sensul menţinerii disciplinei fis­cale au înregistrat un mic, dar simbolic succes în această săptămână: pentru prima dată în ultimele două decenii, atent urmăritul ceas al datoriilor din Germania merge în sens invers, scrie Financial Times.

Ceasul, care e mai degrabă un calculator al datoriilor, indică pentru prima dată o reducere a datoriei publice totale a Ger­maniei, aceasta scăzând cu 78 de euro pe secundă comparativ cu 2009, când acesta arăta o datorie în creştere cu o rată de peste 4.400 de euro pe secundă.

Calculatorul (Schuldenuhr) este întreţinut de federaţia ger­mană a contribuabililor (bdSt), fiind expus în faţa sediului grupului din Berlin.

Până în această săptămână, cifrele roşu aprins ale acestuia reaminteau constant poziţia fiscală în deteriorare a Ger­maniei: din iunie 1995, când ceasul a fost pus în funcţiune, datoria pe cap de locuitor a urcat de la 12.830 de dolari la nivelul actual de 23.827 dolari.

În ultima vreme însă, acesta a evidenţiat o îmbunătăţire cons­tantă a finanţelor publice ale ţării, guvernul Angelei Merkel susţinând un buget echilibrat în fiecare an din 2014. Pe fondul economiei în creştere puternică a ţării, următorul guvern se va bucura probabil de un excedent bugetar de aproximativ 30 miliarde de dolari în următorii patru ani.

Reiner Holznagel, preşedinte al BdSt, spune că Germania merge în direcţia bună din punctul de vedere al bugetelor echilibrate, însă insistă că liderii politici mai au multe de făcut.

„Toate aceste rapoarte des­pre excedente şi bugete echi­librate fac cetăţenii să creadă că totul e bine pe frontul dato­riilor. Lucrurile nu stau chiar aşa totuşi. Nici măcar nu întrunim criteriile tratatului de la Maastricht“, arată acesta.

Cât de mare este provocarea reducerii datoriilor este eviden­ţiată de faptul că la actualul ritm de scădere ar dura aproximativ 800 de ani ca datoria totală de 1.973 miliarde de euro să fie redusă la zero.

„Avem nevoie de un buget care să reducă datoria într-un mod ordonat şi activ şi trebuie să ne asigurăm că toate statele federale germane nu au pur şi simplu un buget echilibrat, ci chiar reduc datoriile“, arată Holznagel.

În trimestrul al treilea al anului trecut, creşterea expor­turilor şi investiţiile mai mari realizate de companii au reprezentat principalele motoare de creştere a celei mai mari economii a Europei.

Proiecţiile analiştilor economici privind Germania sunt adesea optimiste, majoritatea aşteptându-se ca aceasta să-şi continue creşterea puternică şi în 2018 şi 2019.

Exporturile dinamice, cheltuielile solide ale consumatorilor şi creşterea investiţiilor private sunt aşteptate să dea un nou impuls economiei germane în acest an.

Exporturile vor redeveni principala sursă de creştere.  Acestea sunt aşteptate să înregistreze o rată impresionantă de creştere de 5,3% în 2018 şi 4,6% în 2019, atingând noi recorduri.

Peste 95% din cea mai mare economie europeană este generată de companii mai puţin cunoscute care nu sunt incluse în indicele de referinţă DAX. Mittelstand, companiile mici şi mijlocii, ar putea stabili recorduri în ceea ce priveşte cheltuielile şi rata angajărilor în primul semestru al acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO