Business Internaţional

Germania: economiştii critică „dărnicia“ politicienilor care vor să ofere tuturor părinţilor un venit de bază

Germania: economiştii critică „dărnicia“...

Autor: Catalina Apostoiu

30.11.2016, 00:00 502

Un membru al Uniunii Creştin Democrate, formaţiunea politică a cancelarului Angela Merkel, a propus ca părinţii din Germania să beneficieze de un venit de bază indiferent de câţi bani câştigă, însă propunerea este criticată, considerându-se a avea legătură cu ideea venitului universal de bază, a „banilor gratuiţi“.

În acelaşi timp, economiştii consideră că statul german este prea generos cu anumite sectoare, acordând subvenţii exagerate, conform Deutsche Welle. Potrivit propunerii formulate de Sylvia Pantel, suma fixă plătită lunar ar urma să fie asimilată costurilor legate de structurile de creştere a copiilor. Plăţile ar urma de asemenea să fie făcute de la naşterea copilului până în momentul în care acesta începe şcoala, indiferent dacă părinţii îşi duc copiii la grădiniţe sau centre de îngrijire. Părinţii din Germania pot solicita plata unei indemnizaţii timp de 14 luni după naşterea copilului.

Suma pe care aceştia o primesc depinde de venitul de dinaintea naşterii copilului. Pantel, care a crescut cinci copii, spune că planul său este unul mult mai amplu şi va reduce presiunile asupra părinţilor. Statul german plăteşte în prezent aproximativ 5 miliarde de euro pe an părinţilor, însă Pantel susţine că sistemul său nu va implica niciun cost. 

Germania nu este singurul stat în care astfel de programe au fost criticate de economişti prin prisma costurilor implicate. În Polonia, economiştii au avertizat că programul prin care partidul Lege şi Justiţie a decis acordarea a 500 de zloţi pe lună pentru al doilea şi următorii copii ameninţă stabilitatea financiară a ţării. În aceeaşi ţară, guvernul a anunţat recent că intenţionează să introducă o deducere de 6.600 de zloţi pentru persoanele cu cele mai mici venituri, o reformă ale cărei costuri sunt estimate la câteva sute de milioane anual, potrivit Warsaw Voice. Revenind la Germania, institutul economic IfW a criticat din nou autorităţile germane pentru subvenţiile generoase acordate mai multor sectoare, sectorul transporturilor publice fiind principalul beneficiar, potrivit Deutsche Welle.

Chiar şi în anii cu o creştere economică moderată statul german a continuat să acorde subvenţii generoase, se arată în raportul IfW. Potrivit acestuia, autorităţile au aprobat subvenţii record de 168,7 mld. euro numai anul trecut, cu 2 mld. euro mai mult decât în 2010. „O astfel de politică limitează capacitatea financiară a statului de a soluţiona probleme mai arzătoare, ca integrarea migranţilor, îmbunătăţirea infrastructurii şi sporirea securităţii“, se mai arată în raport. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO