Business Internaţional

Germania ia în considerare crearea unor "zone de tranzit" pentru imigranţi la frontierele sale

Germania ia în considerare crearea unor "zone de...

Autor: Roxana Maciuca

13.10.2015, 17:50 247

Partidul conservator al Angelei Merkel a ajuns la o înţelegere cu alianţii din landul Bavaria în privinţa unui plan de stabilire a unor "zone de tranzit" la frontierele sale pentru a filtra imigranţii care nu au nicio şansă de a primi statutul de azilant, a precizat luni premierul bavarez, Horst Seehofer. Aceste zone de tranzit vor analiza solicitările de azil ale imigranţilor înainte de a le permite să treacă mai departe.

Seehofer, liderul partidului Uniunea Creştin-Socială (CSU), aliat al partidului condus de Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), a declarat că planul concret al propunerii va fi stabilit de cele două partide, de Guvernul bavarez şi de Guvernul federal, în cursul acestei săptămâni.

În cadrul unei întâlniri a CDU în oraşul Stade din nordul Germaniei, Merkel a subliniat că ideea unei astfel de propuneri este de a opri direct la frontieră acei oameni care vin din ţări declarate sigure.

"Suntem încă în discuţii", a precizat Merkel, referindu-se la reţinerile privind această propunere ale membrilor Partidului Social Democrat, partenerul de coaliţie al CDU.

Dar cancelarul german a reiterat necesitatea unui filtru în contextul valului de imigranţi care sosesc în ţară.

"Trebuie să fie clar că Germania îi va ajuta pe cei care au o şansă de a rămâne aici. Cei care nu au, nu pot primi ajutor în ţara noastră", a subliniat Merkel.

Guvernul condus de Merkel îşi propune să grăbească procedurile de sortare a azilanţilor şi cele de extrădare pentru imigranţii din sud-estul Europei, pentru a se concentra pe refugiaţii provenind din state ca Siria, Irak, Afganistan. Germania a respins deja cererile imigranţilor care provin din Kosovo, Albania şi Muntenegru, clasificându-le drept ţări sigure. La acestea se mai adaugă Serbia, Macedonia şi Bosnia.

În timp ce Merkel a declarat, în mod repetat, că Germania poate face faţă unui număr mare de azilanţi şi chiar va putea beneficia de pe urma acestei crize, centrele de primire se confruntă cu dificultăţi în ceea ce priveşte găzduirea numărului mare de imigranţi sosiţi în ţară. Reprezentanţii conducerii bavareze au declarat, vineri, că landul a ajuns la capacitatea sa maximă de găzduire a imigranţilor, în condiţiile în care Bavaria reprezintă un punct de intrare pe teritoriul german pentru mulţi imigranţii, fiind aflată la graniţa Germaniei cu Austria şi Italia.

Potrivit documentului propunerii, la care a avut acces agenţia de presă Reuters, imigranţii ale căror aplicaţii vor fi respinse vor putea fi expulzaţi direct de la frontieră. Dacă decizia privitoare la solicitarea unui imigrant nu va putea fi luată în cel mult o săptămână sau dacă facilităţile de cazare nu pot fi acordate la frontieră, imigranţii vor fi lăsaţi să treacă mai departe.

Criticii susţin că măsurile existente în aeroport nu pot fi aplicate şi pe lungimea unei frontiere de peste 3.500 de kilometri.

Thomas Oppermann, liderul Partidului Social-Democrat, susţine că o astfel de măsură este "imposibil de implementat în practică şi este eronată în termeni ai drepturilor omului".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO