Business Internaţional

Germania riscă să rămână singura redută a austerităţii într-o Europă care are nevoie disperată de creştere

Germania riscă să rămână singura redută a austerităţii într-o Europă care are nevoie disperată de creştere

Autor: Andrei Cîrchelan

26.04.2012, 00:05 1140

Rezultatul primului tur al ale­ge­rilor prezidenţiale din Franţa, că­derea guvernului olandez şi forţa tot mai mare pe care o capătă partidele extre­mis­te sau eurosceptice sunt cei mai re­cenţi indicatori ai tendinţei Europei spre revoltă îm­potriva austerităţii. Can­ce­larul ger­man Angela Merkel este acum în po­ziţia de ultimă re­­du­tă de temut a aus­te­rităţii îm­po­triva unui val de opo­ziţie con­dus de François Hol­lande, can­di­datul cu ce­le mai mul­te şanse la pre­­şe­dinţia Fran­­ţei, şi Geert Wil­ders, extre­mistul al cărui par­­tid a pro­vocat de­misia gu­ver­nului olan­dez, scrie presa internaţională.

Popoarele ţărilor din zo­na eu­ro sancţionează în ale­­­geri ac­tuala clasă politică pen­tru faptul că măsurile de aus­teritate lua­te îm­­potriva crizei dato­ri­ilor nu par să dea roade. Alternativa luată în cal­cul de can­­di­daţii opoziţiei în ţări pre­cum Franţa şi Olanda include eliminarea acestor măsuri de aus­teritate şi sporirea chel­tuielilor guver­namentale pentru stimularea creşterii.

Apărătorii austerităţii

Prima reacţie a cancelarului german în faţa acestei tendinţe a fost o scurtă retragere tac­tică, ea admiţând că "austeritatea nu re­zol­­vă toate problemele", scrie The Tele­graph. Merkel s-a încăpăţânat însă să susţină că bugetele echilibrate reprezintă cea mai bu­­nă soluţie pentru rezolvarea cri­zei datoriilor.

"Nu poţi cheltui mai mult decât încasezi", a afirmat Merkel.

Mesajul lui Merkel este susţinut de fos­tul premier olandez Mark Rutte, care şi-a apă­rat planul de austeritate în faţa parla­men­tului zicând că "problemele sunt grave, eco­nomia stagnează, şomajul e în creştere, iar datoria gu­ver­namentală creşte dincolo de posi­bi­lităţile Olandei". El a demisionat în această săptă­mâ­nă deoarece nu a convins toa­te părţile din coaliţia de gu­ver­nă­mânt să-i susţină măsu­rile de austeritate.

În Spania, ministrul Tre­­zo­­re­riei, Cristo­bal Mon­toro, de­clara în faţa Parla­men­tului că "bu­ge­tul propus este cel mai auster de la in­stau­ra­rea demo­cra­ţiei şi se vrea cel mai rea­list in­stru­ment folo­sit de Spa­nia pen­tru a depăşi aceas­tă stare de criză".

Opoziţia propune înlăturarea măsurilor de austeritate

De cealaltă parte a baricadei ideolo­gice, François Hollande l-a înfrânt pe ac­tualul preşedinte Nicolas Sarkozy în pri­mul tur al prezidenţialelor mizând pe o plat­formă populistă în care promitea re­ne­­gocierea Pactului fiscal şi în­lăturarea mă­surilor de austeritate. Acum, Hol­lande propune in­clu­derea în tratatele euro­pene a unor instru­mente care să stimuleze creşterea economiilor.­

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO