Business Internaţional

Germania vrea să facă ordine în Uniune: Angela Merkel cere Ungariei să pună în aplicare decizia instanţei privind distribuirea refugiaţilor

Germania vrea să facă ordine în Uniune: Angela Merkel...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

12.09.2017, 12:21 2170

În hotărârea luată săptămâna trecută, Curtea de Justiţie a UE a respins apelurile Slovaciei şi Ungariei cu privire la cotele obligatorii introduse în 2015 pentru a reloca solicitanţii de azil din Grecia şi Italia.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat că, deşi "a luat act" de hotărârea Curţii Europene de Justiţie, guvernul său nu-şi va schimba politica anti-imigraţie.

"Este inacceptabil faptul că un guvern a anunţat că o hotărâre a Curţii Europene de Justiţie nu îi interesează", a spus Merkel, într-un interviu pentru publicaţia Berliner Zeitung.

Întrebată dacă acest lucru înseamnă că Ungaria ar trebui să părăsească UE, cancelarul german a replicat: "Asta înseamnă că se pune o întrebare fundamentală privind Europa - pentru că, pentru mine, Europa este un domeniu al statului de drept. Va trebui să vorbim despre acest subiect la Consiliul European din octombrie".

Guvernul de la Budapesta a respins în repetate rânduri planul UE de relocare a refugiaţilor şi a subliniat că nimeni nu-i poate impune unei ţări să accepte anumiţi cetăţeni. Premierul Viktor Orban a transmis că propunerea Ungariei este distribuirea imigranţilor şi refugiaţilor în afara Europei, nu în cadrul statelor membre ale Blocului comunitar.

Planul de relocare a 160.000 de refugiaţi din Italia şi Grecia în alte ţări europene, în decurs de doi ani, a fost aprobat de UE în septembrie 2015, printr-un vot cu majoritate calificată. Dar până în prezent au fost relocate puţin peste 20.000 de persoane, iar Cehia, Ungaria şi Polonia nu au primit niciun refugiat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO