Business Internaţional

Germania vrea şi mai multă reglementare în domeniul financiar

Germania vrea şi mai multă reglementare în domeniul financiar

Foto AFP

Autor: Radu Bostan

29.10.2012, 00:03 492

Cancelarul german Angela Merkel a îndemnat principalele economii ale lumii să introducă reglementări şi mai stricte în sec­torul financiar, în care au fost rescrise deja regulile pentru aproape fiecare dome­niu, de la instrumente derivate la cerinţele de capital, în urma crizei financiare mon­diale.

"Avem în vedere reglementarea fiecărui centru financiar, a fiecărui jucător şi fiecărui produs financiar. Au fost făcute progrese, dar regulile nu au fost încă introduse peste tot", a spus Merkel, citată de Thomson Reu­ters. Cancelarul a arătat că instituţiile finan­ciare neban­care (IFN) ar trebui regle­men­tate mai strict şi şi-a ex­pri­mat speranţa ca acest lu­cru să se întâmple la urmă­toarea întâlnire a G20. Pe mă­sură ce autorităţile in­tro­duc reguli noi pentru băn­cile tradi­ţionale, acti­vi­tăţile de creditare mai ris­cante sunt preluate de IFN-uri.

În Uniunea Europeană, tema momen­tului este însă nu controlul mai strict pentru bănci, ci cel pentru guverne. Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), şi-a anunţat sprijinul pentru propu­nerea ministrului german de finanţe Wolf­gang Schaeuble privind numirea unui "su­per­comisar" european al bugetelor. Acest oficial, numit în Germania comisar pen­tru politică monetară, ar avea puterea de a respinge bugetele statelor care încalcă limitele UE în materie de deficit, putere în mod normal rezervată parlamentelor naţio­nale. Schaeuble vrea ca atribuţiile "super-co­misarului" să fie modelate urmând exem­plul celor ale comisarului european pentru con­­curenţă, în prezent singurul care poate emite decizii obligatorii pentru statele membre.

"Nu am nicio îndoială că dacă vrem să restabilim încrederea în zona euro, statele trebuie să cedeze o parte din suveranitate la nivel european", a spus preşedintele BCE, citat de revista Der Spiegel.

Draghi a negat că prin programul de achiziţii neli­mitate de obligaţiuni BCE va încuraja inflaţia, arătând că banca a făcut profit din cumpărarea acestor instru­mente, câştig pe care l-a transmis mai departe băn­cilor centrale naţionale. "Un lucru este clar: dacă guvernele din sudul Europei con­tinuă să implementeze reformele din ulti­mele luni, contribuabilii germani vor avea pro­fit din achiziţiile noastre. Nu există pro­tecţie mai bună îm­potriva crizei din zona euro decât introdu­cerea cu succes a refor­me­lor structurale în sudul Europei", a spus Draghi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO