Business Internaţional

Germanii avertizează că dacă Trump va reduce taxele pentru companii, o vor face şi ei, inflamând o cursă deja încinsă în lumea industrializată

Donald Trump

Donald Trump

Autor: Bogdan Cojocaru

06.10.2017, 00:06 1661
Planul de reformă fiscală al lui Donald Trump, prin care s-ar reduce drastic impozitele plătite de companii, ca aproape orice propune preşedintele american trezeşte temeri şi critici aprige în SUA: este nociv pentru ratingul ţării pentru că va umfla deficitul, va face ca alte taxe să crească şi nu va ajuta clasa de mijloc slăbită a Americii.

Pe celălalt mal al Atlanticului se discută că propunerile lui Trump vor pune presiune pe Germania, cea mai mare economie europeană, să intre în cursa reducerii taxelor alături de alte ţări dezvoltate, forţate să lupte pentru locuri de muncă şi investiţii, scrie Handelsblatt, principalul ziar de business din Germania. Partidul pro-busi­ness al Democraţilor Liberi, care va da probabil următorul ministru de finanţe, ar putea angaja  Germania în această cursă.

Realitatea este că, folosindu-se de nu­meroasele lacune din legi, atât com­paniile americane, cât şi cele ger­mane plătesc taxe mai mici în propria ţară, privând bugetele propriilor ţări de venituri importante.

Intenţia lui Trump este de a reduce taxe­le pentru companii de la unele dintre cele mai ridicate niveluri din rân­dul ţărilor industrializate la unele dintre cele mai mici. El va inflama o com­pe­tiţie deja încinsă în Europa dez­voltată şi în alte părţi ale lumii între state anga­ja­te în efortul mercantilist de a-şi sabota ve­cinii cu taxe tot mai mici pentru com­panii.

Opt economii industrializate şi-au redus anul trecut impozitele aplicate companiilor, scăderea medie fiind de 2,7 puncte procentuale, potrivit OCDE. Ungaria a aplicat cea mai drastică re­du­cere, de la 19% la 9%. Spre com­paraţie, Bulgaria, o economie mult mai săracă, dar care „deturnează“ companii gre­ceşti, are un impozit de 10%. Printre ţă­rile care au micşorat anul trecut taxele se numără Italia, Marea Britanie, El­ve­ţia şi Coreea de Sud. Marea Britanie are în plan alte reduceri, la fel şi Franţa şi Suedia.

OCDE atenţionează că se in­ten­sifică concurenţa şi la creşterea faci­li­tă­ţilor fiscale, în special pentru cer­ce­tare şi dezvoltare şi activităţi le­gate de pro­prie­tatea intelectuală, no­tează Fi­nan­cial Times. „Amplificarea concurenţei în privinţa taxelor aplicate companiilor ri­dică probleme dificile pentru guvernele care încearcă să aducă echilibru între men­ţinerea unui sistem de taxe com­pe­titiv şi asigurarea că vor continua să strângă veniturile necesare finanţării ser­viciilor publice vitale, a programelor so­ciale şi a infrastructurii“, a spus se­cre­ta­rul general al OCDE Jose Angel Gurria.

Cu exact această provocare se va confrunta noul guvern german după ce cancelarul Angela Merkel va asambla o platformă comună pentru creştin-democraţii ei şi partenerii liberali şi verzi. În special Partidul Democraţilor Liberi (FDP), o formaţiune pro-business, vrea reducerea taxelor pe venitul personal şi pe profit şi a făcut din aceasta o promisiune de campanie.

Din interiorul acestei formaţiuni va veni probabil viitorul ministru de finanţe german.

„Germania nu va putea să scape“, avertizează Clemens Fuest, preşedintele influentului institut de cercetare economică Ifo. „Va trebui să ne ducem în jos cu taxele.“

Reforma fiscală propusă de administraţia Trump, una dintre cele mai ambiţioase din ultimul timp, conţine, printre altele, reducerea ratei nominale de taxare pentru companii de la 35% la 20%. SUA sunt în prezent una din economiile cu cele mai mari taxe pentru companii. Secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin apreciază că rata nu este negociabilă. Trump a vrut iniţial să meargă în jos până la 15%. În Germania, rata de taxare pentru companii este de 29,8%.

„Când SUA se activează, efectul de aspiraţie asupra investiţiilor este mult mai mare“, a spus Fuest pentru Die Welt. El sugerează ca Germania să-şi micşoreze rata de taxare la 25%.

Marcel Fratzscher, şeful grupului de cercetare DIW, spune că „reforma fiscală îi va expune în special pe exportatorii germani la presiuni concurenţiale mai mari deoarece va îmbunătăţi competitivitatea companiilor americane“. O parte din exportatorii germani importă pentru produsele lor finite piese fabricate mai peste tot în Europa de Est, inclusiv în România.

Reforma lui Trump este controversată şi nu există garanţii că va trece de Senatul american în actuala formă. În SUA, dezbaterile se concentrează pe reducerea impozitului pe venitul personal deoarece diminuările propuse îi favorizează pe cei deja avuţi şi exacerbează inegalitatea în distribuirea veniturilor.

Propunerea de reformă cuprinde o rată de amnistie excepţională pentru repatrierea profiturilor de peste 2.000 de miliarde de dolari pe care firmele americane le ţin departe de America din cauza impozitelor ridicate. Însă Biroul congresului pentru buget a calculat că, deşi rata de taxare nominală este de 39% în SUA şi dacă sunt adăugate şi taxele locale, rata reală plătită de companiile care profită de numeroasele lacune din legi coboară la doar 18,6%. Şi în Germania prosperă o armată de contabili care ajută companiile să navigheze prin găurile din legi pentru a plăti impozite mai mici. Un studiu al DIW arată că în 2008 firmele germane au evitat plata unor taxe de 92 de miliarde de euro. Aceasta înseamnă că firmele au plătit în medie o taxă de 21%. Anul trecut, Frankfurtul a fost zguduit de un scandal în care s-a expus o schemă complexă prin care băncile germane ajutau investitorii străini să evite plata taxelor pe dividende. Dacă multinaţionalele americane îşi feresc banii de fiscul american refuzând să-i aducă în ţară, firmele germane tind să fenteze fiscul folosindu-se de lacunele legislative din propria ţară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO