Business Internaţional

Giganţii americani readuc producţia în SUA, pe măsură ce tot ce este "made in China" devine tot mai scump de transportat

Giganţii americani readuc producţia în SUA, pe măsură ce tot ce este "made in China" devine tot mai scump de transportat

Autor: Cătălina Butan

09.12.2012, 18:05 719

Cheltuielile mari cu transporturile navale datorate scumpirii combustibilor şi reducerea semnificativă a costurilor cu forţa de muncă din SUA sunt doar unii dintre factorii care au determinat marii producători din America să revină la producţia locală, scrie The Atlantic.

După ani de zile în care s-a concentrat exclusiv pe producţia în străinătate, gigantul american General Electric, unul dintre cei mai importanţi jucători din industria mondială, se "întoarce" pe piaţa producătorilor locali. Şi nu este singurul exemplu, tot mai multe companii americane revenind pe scena industriei locale, scrie The Atlantic.

În acest an, pe data de 12 februarie, complexul industrial destinat producţiei de electrocasnice, Appliance Park, al General Electric din statul american Kentucky, a început să prindă din nou viaţă, prin lansarea unei noi linii de asamblare pentru producţia de boilere de ultimă generaţie, cu consum minim de energie. Aceasta este prima nouă linie de asamblare lansată în America în ultimii 55 ani iar aceste boilere erau anterior produse pentru General Electric într-o fabrică din China.

În 1951, compania a proiectat nu doar un complex industrial la Appliance Park, ci un adevărat oraş, cu şase fabrici, fiind sediul central al diviziei de electrocasnice al General Electric, locul în care toate aparaturile erau fabricate.

Până în anii 60 producţia atingea impresionantul nivel de 60.000 de dispozitive săptămânal, alimentând astfel explozia consumului intern din SUA.

În 1955 complexul din Kentucky avea 16.000 de angajaţi iar numărul a continuat să crească până la 23.000 în 1973, la 20 de ani după ce se deschisese.

În 2008 însă, Jeffrey Immelt, directorul executiv al General Electric a încercat să vândă întreaga divizie de electrocasnice, inclusiv complexul Appliances Park, însă datorită crizei economice nimeni nu s-a arătat interesat.

La 20 martie 2012, General Electric a lansat şi a două nouă linie de asamblare, pentru producţia unor uşi de frigider, de înaltă tehnologie, versiuni îmbunătăţite ale aparaturilor similare produse în Mexic.

Care este explicaţia pentru aceste schimbări în strategia conducerii ce miza pe proiectarea produselor în SUA şi fabricarea lor în străinătate ?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO