Business Internaţional

Gigantul american Theranos este acuzat că a înfiinţat o companie secretă ca să ascundă defectele tehnice din sistemul propriului laborator medical

Gigantul american Theranos este acuzat că a înfiinţat...

Autor: Corina Zamfir

23.04.2017, 13:47 526

Gigantul american Theranos, recunoscut ca fiind unul dintre cele mai fierbinţi start-up-uri din Silicon Valley, a înfiinţat o companie secretă pentru a cumpăra diferite maşinării, permiţându-i să ascundă faptul că generează rezultate folosind dispozitive proprii defectuoase şi nu echipamente comerciale performante, potrivit surselor citate de Financial Times.

Partner Fund Management (PFM), care a investit 96 milioane de dolari în Theranos în 2014, afirmă că societatea a creat o filială, Protegic Procurement, deţinută în întregime de Theranos pentru a cumpăra "în secret" analizoarele disponibile pe piaţă, pe care ulterior le-a folosit pentru a executa majoritatea testelor, potrivit unei depuneri a instanţelor care a fost desigilată.

Procesul, care este în desfăşurarea, reprezintă o altă lovitură pentru Theranos, care a fost odată apreciată de cominitatea Silicon Valley pentru angajamentul său de a înlocui acele cu propriul sistem de testare a sângelui.

Elizabeth Holmes, fondatoarea Theranos, a susţinut că sistemul ar putea genera rezultate precise din câteva picături de sânge depuse într-un flacon de sticlă mic. Angajamentele sale au atras sute de milioane de dolari de la susţinătorii financiari, inclusiv PFM, oferind Theranos o valoare de 9 miliarde de dolari.

Dar, în ultimele 18 luni, Theranos se luptă cu acuzaţiile că ştia că sistemul propriu era defect din punct de vedere tehnic şi că personalul său era slab calificat, ceea ce a dus la trimiterea unor rezultate periculoase eronate pacienţilor.

Printre investitori care au adus câştiguri de aproximativ 632 milioane de dolari companiei Theranos în perioada 2014 - 2015 se numără Rupert Murdoch, care deţine cel de-al doilea conglomerat media din lume, News Corporation, şi Cox Enterprises, un alt congromerat media american, care au investit fiecare aproximativ 100 de milioade de dolari în Theranos, scrie The Wall Street Journal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO