Business Internaţional

Gigantul Celgene achiziţionează compania Juno Therapeutics în cadrul unei tranzacţii de 9 miliarde de dolari, menită să sporească eforturile companiei de a trata cancerul

Gigantul Celgene achiziţionează compania Juno...

Autor: Alexandra Cepăreanu

22.01.2018, 18:09 157

Celgene a ajuns la un acord de achiziţie cu Juno Therapeutics, o companie care produce medicamente pentru tratarea cancerului, valoarea tranzacţiei fiind de 9 miliarde de dolari, potrivit Business Insider. 

Celgene, un gigant farmaceutic, pionier în dezvoltarea tratamentelor pentru cancer, deţine deja 9,7% dintre acţiunile Juno Therapeutics, iar în cadrul achiziţiei, va cumpăra la preţul de 87 de dolari per acţiune.

Juno Therapeutics este cunoscută pentru tratamentele sale experimentale şi personalizate prin terapia cu celule CAR-T. 

„Achiziţia companiei Juno se bazează pe viziunea nostră comună de a descoperi şi de a dezvolta medicamente pentru pacienţii care suferă de cancer de sânge incurabil”, a declarat Mark Alles, CEO al companiei Celgen, într-un comunicat de presă, luni.

Celgene, care a fost sub presiunea investitorilor de a face modificări, după ce 2017 nu a fost cel mai bun an al companiei, a mai încheiat o achiziţie anul acesta, după ce a preluat Impact Biosciences într-o tranzacţie de 7 miliarde de dolari încheiată pe 7 ianuarie.

Cel mai aşteptat tratament de la Juno Therapeutics, JCAR017, aşteaptă aprobarea FDA-ului în anul 2019. Acesta promite că va trata cancerul de sânge de tip limfom difuz de celule B mari. Celgen a declarat că acest tratament are potenţialul să aducă companiei suma de 3 miliarde de dolari din vânzări globale. 

Terapia cu celule CAR-T nu poate fi produsă în masă, deoarece produsul este conceput cu ajutorul sistemului imunitar al fiecărei persoane, iar procesul de producţie poate dura aproximativ trei săptămâni.

Tratamentul funcţionează prin eliminarea celulelor albe din sânge, care sunt parte din sistemului imunitar, responsabile cu combaterea infecţiilor şi a substanţelor străine din corp. Celulele sunt mutate într-o unitate de producţie pentru a fi rearanjate în aşa fel încât să recunoască celulele canceroase şi să le elimine, apoi sunt administrate pacientului.

Medicamentul este încă nesigur, de aceea nu a primit încă aprobarea FDA. Nu a funcţionat decât la anumiţi pacienţi, dar şi în cazul acestora au existat efecte adverse. 

Kymriah a fost prima terapie de acest tip care a primit aprobare. Într-un studiu la care au participat 63 de pacienţi trataţi cu terapia Kymriah, 83% dintre pacienţi au fost în remisie la trei luni de la tratament, iar 64% erau încă în remisie un an mai târziu.

„În cele din urmă, terapiile cu celule ar putea să treacă de cancerul de sânge şi ar putea fi folosite şi pentru tratarea tumorilor solide, sau chiar vor putea trata bolile autoimune precum diabetul de tip 1”, a spus David Epstein, preşedinte executiv al Rubius Therapeutics, pentru Business Insider, în luna august după ce terapia Kymriah a fost aprobată.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO