Business Internaţional

Gigantul Deutsche Bank, greşeală după greşeală: Eroarea prin care nemţii au transferat 21 de miliarde de euro în contul greşit. Din nou

Gigantul Deutsche Bank, greşeală după greşeală:...

Autor: Alex Ciutacu

24.05.2018, 19:16 4172

Eroarea gigantului Deutsche Bank de a transfera în luna martie 28 de miliarde de euro în contul greşit, nu a fost prima eroare de acest gen, potrivit Bloomberg.

În martie 2014, banca germană a trimis din greşeală suma de 21 de miliarde de euro către Macquarie Group, potrivit surselor citate de publicaţia americană.

Un purtător de cuvânt al băncii a confirmat eroarea, dar a refuzat să comenteze mai mult.

În ambele cazuri, transferurile eronate au fost remarcate rapid, iar banii au fost trimişi înapoi. Însă, informaţia fiind trimisă în spaţiul public, conturează o perioadă din ce în ce mai proastă pentru cel mai mare creditor al Germaniei.

Deşi americanii de la FED au avertizat banca la sfârşitul anului 2013, atrăgând atenţia că există prea multe erori şi deficienţe în operaţiunile şi procedurile lor, gafele au continuat, iar misiunea CEO-ului Christian Sewing de a readuce gigantul bancar pe profit devine din ce în ce mai dificilă.

„Cum poţi trimite 21 de miliarde de euro din greşeală?”, spune Francesc Rodriguez Tous, lector în domeniul bancar în cadrul Şcolii de Business din Londra. „Asta îţi spune multe despre starea sistemului IT în unele dintre cele mai mari bănci. Este foarte dificil şi scump să îmbunătăţeşti aceste sisteme”.

Eroarea de anul acesta a fost cauzată de o confuzie în care angajatul care gestiona operaţiunea a selectat „euro” în loc de „yeni”, le-a spus Sewing acţionarilor la întâlnirea de joi din Frankfurt.

Gigantul bancar a anunţat că va renunţa la un sfert din locurile de muncă din braţul de investiţii şi că va reduce forţa de muncă cu 7.000 de persoane.

Sewing spune că banca „a îmbunătăţit semnificativ sistemul” pentru plăţi mari pentru a se asigura că nu se vor repeta astfel de erori.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO