Business Internaţional

Gigantul farmaceutic GSK a luat o decizie care a uimit pieţele: noul CEO este o femeie

Autor: Bianca Dorobanţu

20.09.2016, 21:55 987

GlaxoSmithKleine, gigantul internaţional din industria farma a decis să pună la conducere o femeie, printr-o mişcare care a surprins piaţa, scrie Bloomberg.

Emma Walmsley va prelua conducerea GSK începând cu 31 martie, fiind singura femeie în poziţie executivă din topul celor mai importaţi 25 de jucători din farma la nivel mondial.

„Am fost destul de norocoasă şi tot timpul am lucrat pentru companii şi în ţări unde a fi femeie nu mi-a restricţionat accesul de la nimic”, spune Wisley într-un interviu acordat după anunţul privind numirea sa la conducere.

Absolventă a Universităţii Oxford şi mamă a patru copii, Walmsley preia conducerea GSK de la Andrew Witty, care se va retrage în martie. Walmsley a mai fost la L’Oreal, în SUA şi Europa şi în China timp de trei ani.

Ea a început să supravegheze divizia de sănătate a consumatorilor a producătorului pastei de dinţi Sensodyne. În 2011, a fost promovată ca head of consumer business global. Sub conducerea lui Walmsley, profitul s-a dublat la 14% în trimestrul al doilea faţă de anul trecut, ceea ce a dus Glaxo mai aproape de ţinta de profit de 20%, asumată de divizie pentru 2020.

Sectorul farma nu stă prea bine la promovarea femeilor în funcţii înalte. Femeile au ocupat mai puţin de 3% din posturile de executive la nivel mondial anul trecut, cel mai mic procent din 2011, conform unui studiu PwC pe 2.500 de companii.

„Îmi place să văd lideri curajoşi cu opinii puternice. Cu toţii avem responsabilitatea de a fi modele, de a inspira”, a spus viitorul CEO al GSK.

Glaxo­Smith­Kline avut în România fabrica de medicamente Europharm Braşov, care făcea exporturi de peste 100 mil. euro, dar pe care a decis să o închidă chiar dacă era pe profit.

Vedeţi interviul integral acordat de Emma Walmsley după anunţul privind numirea la conducerea GSK.

Sursa foto: Bloomberg

Sursa video: YouTube

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO