Business Internaţional

Gigantul francez Total se retrage dintr-un proiect de miliarde de dolari din Iran, după ce Trump s-a retras din acordul nuclear şi a impus o serie de sancţiuni

sursa foto: BBC

Autor: Alex Ciutacu

17.05.2018, 17:31 217

Gigantul francez din sectorul energetic, Total, se pregăteşte să se retragă dintr-un proiect de miliarde de dolari din Iran în urma sancţiunilor reimpuse de SUA, potrivit BBC.

Compania Total a transmis că va opri operaţiunile în luna noiembrie dacă Donald Trump nu renunţă la sancţiunile impuse Iranului.

Washington a reimpus o serie de sancţiuni asupra Iranului, care erau ridicate încă din 2015, pentru a opri ambiţiile nucleare ale Iranului.

Nemţii de la Allianz şi danezii de la Maersk au anunţat că şi ei se vor retrage din Iran dacă situaţia continuă.

Total a semnat în 2017 un contract pentru a dezvolta faza 11 din proiectul de gaz Iran South Pars, în care se discuta despre o investiţie iniţială de 1 miliard de dolari.

„Total nu va continua proiectul SP11 (South Pars 11) şi va renunţa la toate operaţiunile legate de acest proiect înainte de 4 noiembrie 2018, în cazul în care autorităţile din SUA, împreună cu cele din Franţa şi din Europa, nu vor acorda o scutire de la sancţiuni companiei”, a transmis compania de petrol şi gaz în cadrul unui comunicat.

După un acord internaţional încheiat în urmă cu trei ani, companiile lumii au început să exploreze comerţul şi investiţiile în fostul stat izolat.

Printre acestea se numără companii din energie, inginerie aerospaţială şi firme de inginerie feroviară care au încheiat acorduri de tranzacţii, însă s-au regăsit acum într-o situaţie incertă.

La începutul lunii, preşedintele Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear, susţinând că acesta este „o ruşine” pentru el „ca şi cetăţean”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO